NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-28

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-28
Skrivet av: Bengt Bergström skrivet 2005-12-24, 15:35
Jag har inte närmare studerat den Ramborg Knutsdotter som var dotter till Knut Algotsson och Märta Ulfsdotter men jag har haft anledning att, än så länge översiktligt, titta på dokumenten om den Ramborg Knutsdotter som var gift med Toke Peterson och som upprättade sitt testamente till förmån för bland annat Alvastra kloster [RPB 2115] och som även gjorde anspråk på att få tillbringa sin ålderdom i det hus där den heliga Birgitta hade bott [DS 8628].
 
Ramborg Knutsdotter överlät den 29 juli 1374 med samtycke av sina släktingar bland annat sin egendom i Mossle i Värnamo socken som hon ärvt efter sin mor och en gård i Kulltorp i Ödeshögs socken till Alvastra kloster [DS 8628]. Kaj har tidigare påtalat vilka släktingar som samtyckte till överlåtelsen men för den kommande argumentationen vill jag särskilt lyfta fram Karl Tjälvesson (störtat mantelsnitt), Peter Knoppe (sparre över blad) och kyrkoherden i Värnamo, herr Atte (Hinsekindsätten).
 
En dryg månad före ovanstående överlåtelse hade väpnaren Karl Tjälvesson återställt gården i Kulltorp till sin fränka Ramborg Knutsdotter [DS X 327].
 
Den 2 januari 1406 skänkte Ramborg Knutsdotter sin morgongåva Sjöstorp i Ödeshögs socken och Svenseryd i Ödestuga socken till Alvastra kloster [SD 689, SD 1373]. Ett torp i Sjöstorp böt Toke Petersson till sig den 11 oktober 1349 av Nanne Abjörnsson (Sparre från Västbo) med samtycke av Nannes hustru Gunn?r Gustavsdotter [DS 4494]. Detta brev sigilleras av bland andra Knut Gustavsson som torde vara bror till Nannes hustru Gunn?r och far till Ramborg Knutsdotter. Ramborg köpte av Skänninge kloster kompletterande jord i Sjöstorp den 1 maj 1380 [RPB 1495], troligen som ett byte mot Rampnaboda [RPB 1496].
 
Som Kaj har påtalat nämnde Ramborg i sitt testamente från 1385-05-03 sina båda avlidna män Karl Bengtsson och Toke Petersson, sina systrar Gyrid och Ramfrid samt sin dotter i första giftet, Elena Karlsdotter [RPB 2115]. Systern Gyrid hade barnen Ingrid Eriksdotter som var gift med Peter Knoppe och Nils Eriksson som blev svågern Peters baneman. Gyrid hade troligen även ett andra gifte med Håkan Rikolfsson [RPB 3071]. Vem Karl Bengtsson, som var Ramborg Knutsdotters första man, var får vi anledning att återkomma till nedan.
 
När det gäller morsarvet i Mossle så var det inte denna egendom som Ramborg Knutsdotters mor ursprunligen hade lämnat efter sig. Tolv år tidigare böt Anders Ramborgsson och Erland Ramborgsson till sig jorden i Mossle av Peter Knoppe mot godset i Hånger som deras mor Ramborg och troligen deras moster Sigrid hade lämnat efter sig [DS 6675]. Detta byte bevittnades av bland andra herr Atte i Värnamo. Anders och Erland Ramborgssöner var således troligen Ramborg Knutsdotters bröder. Av detta brev framgår även att Ramborg Knutsdotters förmodade moster Sigrid hade sonen Gerthorn Krok, via honom kan vi försöka identifiera hans mor Sigrid och Ramborg Knutsdotters mor Ramborg.
 
Gerthorn Olofsson omnämns postumt i sammanhang som rör Peter Krok [RA brev 24451], det är därför lätt att anta identitet mellan honom och Gerthorn Krok. Detta kan dock inte vara fallet ty Gerthorn Krok var avliden före 1424-08-20 [RA brev 20337]. Gerthorn Olofsson däremot tycks ha varit i livet ännu 1430-02-06 [RA brev 21322] men var avliden 1444-01-19 [RA brev 24451]. Gerthorn Olofsson tycks dock vara befryndad med Peter Krok. Det finns dock en annan kandidat att identifiera Gerthorn Krok med, nämligen den 1379-07-16 [RA brev 11494] omnämnde Gerthorn Håkansson. Han agerar då faste när Harald Håkanssons barn (Vinstorpaätten II, Lidinvard Haraldssons ätt) avstår en del av sin arvsrätt efter Elin Jönsdotter till hennes brorson Nils Sonason. Baserat på detta kan man resa tesen att Gerthorn Krok (Håkansson) och hans bror Erik Krok [RA brev 21495] var bröder till Harald Håkansson som troligen var gift med Elin Jönsdotter. Harald Håkansson som hade sonen Lidinvard Haraldsson var troligen son till riddaren och riksrådet Håkan Haraldsson vars vapen ej är känt [ÄSF I:1 s. 101].
 
Det finns nu ett mycket intressant antagande att göra, nämligen att riksrådet Håkan Haraldsson var identisk med den Hakvin Röde (Haquinum Ruffum) som omnämns tillsammans med Nils Krok (den äldre) i Sigge Guttormssons testmente från 1283-06-11 [DS 762]. Mitt antagande är att de namngivna personer som Sigge Guttormsson uppdrar åt sin hustru Kristina att fördela hans vapen till är hans barnbarn eller dessas män. Håkan (Röde) Haraldsson skulle då rimligen kunna ha varit gift med en dotter till Sigge Guttormssons dotter Margareta och hennes man Lidinvard Ödasson (Örnfot). Att denna dotter bör ha hetat Sigrid framgår av att detta var Gerthorn Kroks mors namn [DS 6675]. Det är intressant att notera att detta medför att Lidinvard Haraldsson troligen fått sitt namn efter sin farmors far. Det är i sammanhanget även intressant att notera att magister Oddo Brudsson (Vinstorpaätten III) bevittnade Sigge Guttormssons testamente.
 
Under antagandet att Gerthorn Kroks mor Sigrid och Ramborg Knutsdotters mor Ramborg som samägde ett gods i Hånger var systrar så bör de båda två ha haft patronymikonet Lidinvardsdotter (Örnfot). När vi nu har kommit så långt är det några frågor som kan vara intressanta att gå tillbaka till och studera i skenet av ovanstående antaganden. Vilken relation hade Ramborg Knutsdotter till Birgitta Birgersdotter? Vem var Ramborg Knutsdotters första man, Karl Bengtsson? Vem var Ramborg Knutsdotters andra man, Toke Petersson?
 
Att Ramborg Knutsdotter på något sätt var befryndad med Birgitta Birgersdotter kan vi nog anta baserat dels på hennes anspråk att få tillbringa ålderdomen i Birgittas hus dels på att Ramborgs syssling, hälsingefogden Johan Ingemarsson, var förmyndare för Birgittas bror Israel [DS 2658]. Vi kan vidare konstatera vapenlikheten mellan Vinstorpaätterna och Elofssönernas ätt till vilken Biger Peterssons första hustru hörde. Vi kan även konstatera att Birgitta Birgersdotter var sexmänning på mödernet med såväl Ramborg Knutsdotter som Johan Ingemarsson med Magnus Minnesköld som minsta gemensamma ana.
 
Riksrådet Karl Bengtsson (Oxhuvud, Karl Bengtssons ätt) är känd mellan 1318 och 1349. Han försvinner ur källmaterialet samma år som Toke Petersson förvärvar Sjöstorp vilket Ramborg Knutsdotter senare benämner som sin morgongåva. Karl Bengtsson var först gift med Ingrid Filipsdotter (Tillbakaseende ulv). Han har sedan antagits vara gift med en till namnet okänd dotter till Magnus Ödasson (Örnfot). Vilka argument som har legat till grund för det senare antagandet känner jag inte till men jag tycker att det verkar vara mer sannolikt att han var gift med en till namnet känd dotterdotter till Magnus Ödassons bror Lidinvard Ödasson, nämligen Ramborg Knutsdotter. Av förnamnet att döma förefaller det även vara så att Karl Bengtssons dotter Ramborg Karlsdotter ska föras till hans andra äktenskap. Det är även intressant att notera att Karl Bengtsson förde samma vapen som Bengta Abrahamsdotter som var gift med Nils Abjörnsson (Sparre av Tofta) som deltog i kolonisationsprojektet i norr tillsammans med bl.a. Johan Ingemarsson.
 
Nu till den lite knepigare frågan, vem var Toke Petersson? Jag har inte hittat mycket till ledtrådar i det källmaterial där han förekommer själv. Utgående från ett antal andra källor kan vi dock resa en arbetshypotes. Om vi börjar i Sigge Guttormssons testamente så nämns, bland de arvtagare som jag har antagit är hans barnbarn eller deras män, en Peter Långe och en Toke [Jonsson?]. Att en son till Peter Långe skulle få namnet Toke verkar därför inte så långsökt. Låt oss sedan gå till Söderby i Åkerby sn där en Jon Petersson förde en balk belagd med en sparre, samma vapen som Johan Ingemarsson och hans bror Sigge förde. Slutligen går vi till Magnus Tokesson Länk vars sonson Måns Nilsson Länk år 1483 förde en balk belagd med en sparre. Peter Långe kan vara identisk med den Peter Ingemarsson som 1316 omnämns i Kroksta i Vidbo socken tillsammans med en Johannes [DS 2045]. Han skulle då kunna vara en son till Helena Siggesdotter och den danske riddaren Ingemar Nielsen som blev dräpt på Gälakvist 1278. I samma brev omnämns även en Tjälve (=Karl Tjälvessons far?) och hans bror Magnus i Kroksta. Det förefaller kunna vara så att Toke Petersson är den felande Länken mellan Peter Långe och Magnus Tokesson Länk. Detta borde dock medföra att Ramborg Knutsdotter och Toke Petersson var fyrmänningar vilket medför gifte i förbjudna led. Utöver Toke Petersson och Jon Petersson (Balksparre) var troligen även Fartheign unges hustru Ingeborg, som ärvde jord i Söderby, och Nils Petersson (Lännaätten), som upptog sitt mödernevapen, barn till Peter (Långe) Ingemarsson.
 
Kaj, vi närmar oss nu, i genealogiskt avseende, Svarte Peter som ägde en gård i Mossle i Värnamo socken [SD 2320]. Vilka egenskaper i tillnamnet Krok är det som har medfört att det vid minst fyra tillfällen har traderats på mödernet? Intuitivt kan vi gissa oss till svaret men att påvisa det är inte fullt lika enkelt. Tillvägagångssättet måste väl bli detsamma som när man äter upp en elefant, man får ta en tugga i taget.
 
God Jul!
/Bengt