NULL Skriv ut sidan - Erik Eriksson, häradshövding i Sandika, Uppland

Anbytarforum

Titel: Erik Eriksson, häradshövding i Sandika, Uppland
Skrivet av: Kaj Janzon skrivet 2009-03-16, 13:50
Leif,
 
Brevavskriften är från 1696 och i sin helhet tryckt i Edvin Gustavssons Kungabrev och andra Roslagens dokument (Tierp 1971) s 68 f.
 
Källan var känd för utgivarna av DMS 1:1 (gällande t ex Mälby jfr s 104) som ändå inte nämner i Sund. Det kan te sig en aning märkligt, inte minst för att det faktiskt finns ett Sund i samma socken som Mälby (Börstil).
 
Saken avgjordes 1454 av en lokal rannsakningsnämnd vid Frösåkers häradsting. Att de skulle ha kallat Erik Jonsson i Sandika för Erik Jonsson i Sund och då åsyftat Sund i Vårdinge socken kan vi utesluta i det här fallet. Några belägg för att Erik Jonsson skulle ha ägt Sund i Börstil finns heller inte.  
 
Den mest sannolika lösningen på det här problemet är att 1696 års avskrift är felaktig och att det således rör sig om en för 1600-talet inte helt ovanlig felläsning av ett medeltidsdokument om vars skick och läsbarhet 1696 vi dessvärre inte vet så värst mycket.
 
Exakt när Erik Jonsson (Sandika-ätten) dog vet jag inte. Men med största sannolikhet skedde det innan sonen föddes eftersom denne bar faderns dopnamn, d v s att Erik Jonsson dog under 1420-talets första hälft. Det finns inget i de brev som sonen nämns i fr o m 1441 som indikerar att Erik Jonsson skulle ha varit i livet.
 
Erik Jonsson var definitivt död 1454. Annars hade han kallats som vittne till rannsakningen som hade karaktären av konungsräfst. Som framgår av avskriften (huvudkartotekets version är starkt förkortad) är det en tolvmannanämnd som vittnar om gåvan och den ursprungliga givaren som inte är närvarande till skillnad från sonen som uttryckligen sägs vara tillstädhes.
 
Att den i Öknebo bosatte Erik Jonsson i Sund (enl SMP nämnd 1438-59) inte har något med det här att göra är helt klart. Denne Erik är nämligen inte frälseman utan bonde, vilket tydligast framgår av två brev från 1438 (RAp 27/10, korta referat: SDHK 23089-90) som sigillerats av ärkedjäknen i Strängnäs herr Sigge Ulfsson eftersom Erik själv inte ägde något sigill (vilket sägs explicit i brevet). Erik Jonsson i Sund är därefter i flera brev omnämnd i egenskap av nämndeman i Öknebo.
 
Summa summarum alltså: I en eftermedeltida källa (från 1696) kallas Erik Jonsson (Sandika-ätten) Erick Jonsson i Sund af wapn. Det mest sannolika är att det rör sig om en felläsning eller -skrivning som ägt rum 1696. En annan mindre sannolik möjlighet är att det stod Sund i det försvunna originalet och att det Sund som avsågs var Sund i Börstils socken. Jag skulle nog satsa mina pengar på det första alternativet.
 
(Meddelandet ändrat av kaj den 16 mars, 2009)