NULL Skriv ut sidan - Bidz

Anbytarforum

Titel: Bidz
Skrivet av: Leif Tennare skrivet 2012-02-20, 23:15
Vem var Klaus (Henriksson) Bidz’ hustru?
 
Frågan har ställts av genealoger i Finland alltsedan J. Ramsay lämnade frågan obesvarad. Såväl E. Anthoni som O. Rundt har behandlat frågan och byggt hypoteser med utgångspunkt från arvstvister och överenskommelser, bl.a. rörande släkterna Kirves och Bidz, och ägarhistorik rörande Judikalla i Säxmäki, men kommit till helt olika resultat.
 
Anthoni skriver i sin bok[1]: ”…Claus Bidz…var synbarligen gift med [color=0000ff]Ingeborg Håkansdotter (Frille)[/color], som i ett tidigare gifte hade varit förenad med Anders Henriksson (Lindelöf) och troligen därefter med ålänningen Olof Jönsson i dennes första gifte. Claus Bidz’ son Knut Bidz var bosatt på Judikkala i Säxmäki, där han 1494 avfattade sitt testamente.”
 
Rundt skriver[2]: ”Makarna Gödik Fincke och Karin Tavast hade en son och fyra döttrar. Av dessa synes [color=0000ff]Elseby Gödiksdotter[/color] ha varit den som kan ha varit gift med Klas Bidz. Det är känt att hon före sin död som inträffade före 1460 var gift med Filpus Ivarsson men hon kan tidigare ha varit förenad med Klas Bidz, vars hustru inte har varit känd.”
 
I samma uppsats kommer Rundt - sannolikt helt korrekt - till slutsatsen att Juddikala kommit via släkten Tavast, men han tror, sannolikt felaktigt, att det var Karin Nilsdotter Tavast, gift med Gödik Henriksson Fincke, som var den Hu Karin av Juddikala som omnämnes 1447[3].
 
Mycket talar för att Anthoni ligger närmast sanningen, att Klaus Bidz var gift med Ingeborg Håkansdotter (Frille), och att hustru Karin till Juddikala, var Karin Olofsdotter Tavast[4], dotter till Olof Jönsson Tavast och Karin (Larsdotter?) Fincke.
   
Ett starkt stöd för detta får man i en dispensansökan till påven för giftermål mellan Olof Jönsson och Anna Eriksdotter (Bidz) 1478, då de önskade gifta sig trots att de var släkt ” in the second and fourth degrees of affinity and the third and fourth degrees of consanguinity”[5].
 
Vad gäller affinitet, så var Anna Eriksdotters ana i 2:a led, Henrik Bidz, far till Klaus Bidz, som tidigare varit gift med Olof första hustru, Ingeborg. Dessutom, så var Anna en ättling i 4:e led till Olof Jönsson Tavast och Karin Fincke, Ingeborg Håkansdotters mors morföräldrar!
 
Hur Olof Jönsson (Sluk) och Anna (Eriksdotter) Bidz var släkt med varandra förblir för mig oklart.
 
Ytterligare stöd för Anthonis hypotes hittar man i en urkund avseende en godsförsäljning 1458, där prästen Håkan Andersson, son till Anders Henriksson och Ingeborg Håkansdotter, säljer sitt möderne i Väniälä i Lundo till Olof Nilsson Tavast[6], där Olof Nilsson och Håkan Andersson med utgångspunkt från Anthonis scenario är släkt i 2:a resp. 4:e led[7]. Urkunden beseglades av Henrik Bidz, far till Håkans styvfar Klaus Bidz, och av Peder Olofsson Svärd, gift med Karin Håkansdotter Frille, Ingeborgs syster, samt av Krister Frille, bror till Ingeborg!
 
I en urkund från 1498, avseende en ingången arvsförening mellan Mats Filpusson med hustru, Karin Andersdotter, och Olof Tuvessons (Frille) barn, så är biskop Magnus Stjernkors och Olof Jönsson i Lahis, m.fl. vittnen[8]. Olof Tuvesson Frille och Ingeborg Håkansdotter är båda släkt i 3:e led med Ragnhild Olofsdotter Tavast, i hennes äktenskap med Mårten Abrahamsson Djäkn. Biskopen Magnus Nicolai var ättling i 3:e led till Olof Jönsson Tavast, och Olof Jönsson i Lahis är naturligtvis den år 1498 döda Ingeborg Håkansdotters f.d. make.
 
Det ligger mycket nära till hands att utgå ifrån att Karin Andersdotter är en mycket nära släkting till Ingeborg Håkansdotter – sannolikt är hon en dotter till Ingeborg.
 
Anthoni har dragit slutsatsen att Karin Andersdotter var dotter till Ingeborgs första make, Anders Henriksson (Lindelöf), vilket kan tyckas uppenbart, men Rundt har på ett ganska övertygande sätt visat att detta knappast är troligt: ” Även om hon skulle ha varit halvsyster till Knut Bidz och dotter till någon Anders kan föräldrarna inte ha varit Anders Henriksson (Lindelöf) och Ingeborg Håkansdotter Frille, ty deras dotter Katarina var ju gift med Tord Karpelain.”[9]
 
Rundt utgår från att det rör sig om ett misstag, och att Mats Filpussons hustru Karin inte var en Andersdotter utan en Klausdotter, dotter till Klaus Bidz i det av Rundt postulerade äktenskapet med Elseby Gödicksdotter. Hans slutsats bygger huvudsakligen på en urkund, där Mats Filpusson med samtycke av sin hustru Katarina donerar gods till Nådendals kloster, som provent för sin dotter[10]. I samma brev kallas Knut Bidz Katarinas broder, varför även Hausen dragit samma slutsats som Rundt, då han i ingressen till urkunden skriver ” Matts Philpusson, häradshövding i nedre Satakunta, ger med samtycke av sin hustru, Katarina (Klasdotter Bitz)”.
 
Tyvärr känns detta som en nödlösning för att hålla ihop en hypotes, som börjar svikta. T. Vähäkangas håller till synes fast vid att Mats Filpussons hustru var en Katarina Andersdotter [11]. Jag är benägen att hålla med honom, även om jag inte kan förstå många ord i den finska texten!
 
Någon hållbar hypotes avseende vem Mats Filpussons hustru Katarina, syster till Knut Bidz, egentligen var, tycks ännu inte existera.
 
Möjligen kan man hitta en ledtråd, då man närmare analyserar de av Anthoni postulerade Ingeborg Håkansdotters ingångna äktenskap. Det tycks vara en lucka mellan äktenskapet med Klaus Bidz, som förmodas ha dött i början av 1450-talet och äktenskapet med Olof Jönsson omkring 1470.  Kan Ingeborg ha varit gift med en Anders efter äktenskapet med Klaus Bidz, men före äktenskapet med Olof Jönsson?!
 
Vem skulle då denne Anders kunna vara? I min databank hittar jag en möjlig, om än en mycket hypotetisk, kandidat, nämligen Anders Gregersson Garp i Koskis. Han var gift i ett första(?) gifte med Karin Olofsdotter Svärd, syster till Peder Olofsson Svärd som var gift med Ingeborgs syster Karin Håkansdotter!
 
Skulle Anders Gregersson ha gift sig i ett hypotetiskt 2:a gifte med Ingeborg Håkansdotter (hennes 3:e!), så hade en ev. deras dotter med viss sannolikhet döpts efter Anders första hustru, Karin – det var inte helt ovanligt på senmedeltiden.
 
Synpunkter emotses gärna, även om ämnet är väl komplext att redogöra för i ett relativt begränsat utrymme som detta...
 
[1] E. Anthoni, Finlands medeltida frälse och 1500-talsadel, s. 164.
[2] O. Rundt, Genos 66 (1995) , ’Arvstvisten mellan frälsesläkterna Bidz och Kirves’
[3] FMU 2720
[4] En möjlig invändning till denna hypotes kan vara att Karin Olofsdotters 3:e make,   Åboborgaren Olof Larsson Sylta uppges leva ännu 1449 (ÅboSvB, nr 553, enl. sekundärkälla).
[5] Auctoritate Papae, n 250, 8.11.1478
[6] FMU 3069
[7] Ättlingar till Olof Jönsson Tavast och Karin Fincke
[8] FMU 4803
[9] O. Rundt, Genos 62(1991), ’ Synpunkter på frälsesläkten Kirves’
[10] FMU 5173
[11]T. Vähäkangas,  Genos, 1(2011), Vuosikerta 82 Årgång. Jutikkalan kartanon keskiaikaiset omistajat