NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-06

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-06
Skrivet av: Maud Svensson skrivet 2004-12-03, 23:25
Att Ralf betecknar en släkt av borgare som  en högreståndssläkt hade (åtminstone för mig) blivit mera begripligt om han istället för borgerskap skrivit borgerlighet.  
 
Det senare betecknar enligt NE den samhällsklass som under 1800-talet växte fram ur det gamla ståndssamhällets tredje stånd, borgerskapet. Men ordet borgerlighet har getts skiftande definitioner i 1800- och 1900-talens samhälle och har fått gälla såväl kapitalägarna eller den ekonomiska eliten som en bredare och mer diffus medelklass. Borgerligheten har alltid utmärkts av interna motsättningar. I 1800-talets samhälle skilde man på hög- och lågborgerliga skikt. Det skapades även en spänning mellan näringslivsborgerskap (företagare och köpmän) och bildningsborgerskap (akademiker och tjänstemän), en motsättning som lever vidare i dagens samhälle.
Den framväxande borgerligheten kom inte bara att dominera politiskt och socialt utan även kulturellt: man skapade en borgerlig kultur - från en ny människosyn och morallära till vardagliga föreställningar om vikten av ordning och reda.
 
Så långt NE.  
 
1800- och 1900-talens välbärgade/högutbildade borgerlighet betraktades både av sig själv och lägre samhällsklasser som ett slags högre stånd som levde i en högreståndsmiljö etc. Medan det gamla borgerskapet - som bestod av burskapsägande köpmän, hantverkare etc (till exempel järnhandlare, bokbindare och urmakare som några av mina förfäder var) - definitivt inte räknades till de högre stånden.