NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-01

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-01
Skrivet av: Per-Åke Borssén (Pab) skrivet 2007-08-31, 23:55
Hej Göran!
Under sina resor i Norrland besökte Olof den vise även vårhembygd[dvs ärkebiskop OlofBjörnsson] Han fann ett gott ålfiske vara i 'Torringsjöån' eller nuvarande Getterån. Där skulle nu en ålkista byggas för 'bröder' Sildrvtz och skulle avkomsten av fisket vara 'brödernas'. Med 'bröder' menas den tideens klosterbröder. etc... (MÄU 120, Anm. de två sista styckena)
 
Vid fiskebytet år 1501 erhöll bönderna i Näset och Sillre byar dombrev på sin rätt till ½ fisket Ångeforsen, som 'han'  de tidigare bytt till sig av Farde i 'Åsse'. En rätt som de därefter har haft sedan 'urminnes' tid.  
 
Det kan således tolkas som att ärkebiskopen [=han] bytt till sig fisket i Ångeforsen av Farde i 'Åsse' och givit detta fiske till bönderna i Näset och Sillre för att avkomsten därav skulle gå till 'bröderna'-s försörjning.
 
Fanns det en 'Farde i Åsen', Fors sn i Jämtland som är belagd?, frågar Du. Det framgår inte av brevet, men det framgår inte heller, att det skulle ha funnas en Farden i åsse. Vi kan inte ta detta ens ta detta påstående för sant - det var ju uttalanden på dödsbädden av två, troligen äldre, män, som icke kan ha varit vittne till denna urmminnes händelse och inte har kunskap om de historiska sammanhangen.
 
Av de handlingar som finns vet vi ju att ärkebiskopen hade Hälsingland i förläning under 1320-talet och var involverad i kolonisationprojekten i övre Norrland. Detta skedde ju i samverkan med Hälsinglands mäktiga stormän, varav Fartegn i Herleby var den den mäktigaste. Det handlade ju för kyrkans del om att  säkerställa framtida resurser för ärkestiftet och där var fisket en viktig resurs.
 
Har du läst Leif Grundbergs avhandling 2006 - Umeå Unioversitet: Medeltid i centrum, kap Maktens geografi i det medeltida Norrland och Ett brev utfärdat i Kutuby 1375, s 199-203. Just dessa sidor är speciellt intessanta då vi talar om Fartegnsläktens storhetstid. Grundberg säger bl a ...Vi kan alltså inte peka ut en enda plats som utgjort maktens centrum. Däremotm kan vi konstatera att de främsta mellannorrländska stormännen under 1300-talet tog aktiv roll i storpolitiken och hade en närmare koppling till landets ledarskikt än man kanske förväntat sig.
 
Vad jag skrev är naturligtvis hypotetiskt och det möjliga, troliga eller sannolika skall ju kunna diskuteras.
 
Mvh/P-Å