NULL Skriv ut sidan - Gagge

Anbytarforum

Titel: Gagge
Skrivet av: Bengt Olsson skrivet 2015-06-23, 18:22
Hej Monica !
 
Det viktiga här är att uppgifterna kan styrkas av originalhandlingar. Jag forskar enbart i originalkällor och anger dessa. Vad jag förstår finns inga källor till dessa uppgifter och då går det ju bra att skriva vad som helst.
 
Ett exempel som du nämner ovan är att Mårten Andersson Gagge i Bromma sn och Måns Andersson Gagge i St:a Köpinge är bröder, vilket inte är korrekt.
Mårten Andersson Gagge gifter sig med änkan i Bussjö Elna Ingvarsdotter, som var syster till Rasmus Ingvarsson i Bromma. Rasmus Ingvarsson var kusin med Måns Andersson Gagge på så sätt att deras mödrar var systrar. Detta framgår av DK i Lund den 28 mars 1682. Det skulle innebära att Mårten Gagge gifter sig med sin kusin, vilket kan uteslutas då kusingifte inte var tillåtet.
 
Mårten Andersson Gagge nämns som styvson till Per Jönsson Gagge i St:a Köpinge (se Ingelstad häradsting 9 mars 1663)
Per Jönsson Gagge har alltså gift sig med Mårten Anderssons moder och detta är troligen anledningen till att Mårten Andersson använder sig av släktnamnet Gagge, efter sin styvfader.
Mårten Anderssons fader var troligen den Anders Mårtensson som finns upptagen i mtl 1620 och 1634 för St:a Köpinge. Anders är borta 1651 och då har Per Jönsson tillkommit.
 
hälsar Bengt