NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2013
Skrivet av: Bengt Nilsson skrivet 2013-07-10, 18:11
Några noteringar utifrån mina erfarenheter av baltiska militära källor:
 
Det finns förvisso i Sverige en del militärt material med livländskt ursprung, men man ska vara klar över att det livländska generalguvernementsarkivet aldrig kom att evakueras 1709-10. Det betyder att den allra överväldigande delen stannade kvar i Riga och numera är splittrad mellan Riga och Tartu. Arkivförlusterna har varit betydande eftersom arkivet under halvannat århundrade var helt negligerat och förvarades under synnerligen dåliga förhållanden. Runt 1900 började man på nytt intressera sig för det och det gjordes en uppordning - tyvärr efter ibland högst egendomliga principer. Den del som finns i Riga filmades på 90-talet i ett svenskt-lettiskt samarbete, men Tartu-delen blev aldrig gjord. Denna senare del är däremot mycket väl redovisad i en online-katalog på det estniska historiska arkivets hemsida och man kan mycket smidigt beställa digitalisering av volymer.  
 
När det sedan gäller militära rullor så finns de till stor del i Tartu. Huvudserien slutar dock på 1690-talet. Det finns dock såväl i Tartu som i Riga betydande mängder spridda rullor och fragment av rullor, Före andra världskriget fanns det också i den lettiske ekonomiståthållarens arkiv en stor samling militaria från det stora nordiska krigets tid, men de volymerna sägs numera vara borta.  
 
Det finns i det livländska generalguvernemenstarkivets Riga-del (som jag för det stora nordiska krigets tid i huvudsak har gått igenom) en hel del lantmilismaterial. Det är dock inte alldeles lätt att hitta en viss individ, för många volymer är synnerligen svåröverskådliga. Men kort sagt - det finns mycket i såväl Riga som Tartu som i princip inte utnyttjats av svenska forskare sedan mellankrigstiden.
 
Sedan ett par noteringar till det senaste: Att skolmästaren hade en Knecht betyder nog bara att han hade en dräng eller tjänare. Sedan är jag inte riktigt säker på att man ska läsa in för mycket i Wilhelm Blooms avancemang. Det var trots allt krig och behovet av folk stort. Artilleriet var ett vapenslag som krävde lite mer av teoretiska kunskaper än vad t.ex. infanteriet gjorde. Måhända hade Bloom en fallenhet för det.
 
(Meddelandet ändrat av Benoi 2013-07-10 18:15)