NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 14 maj, 2012
Skrivet av: Kristian Lagerström skrivet 2012-04-28, 01:25
Tack detsamma!  
 
Har ägnat dagen åt att söka litteratur på UB här i Lund och då erinrat mig tre intressanta lexika, vilka dock endast finns på Kungliga biblioteket i Stockholm: Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften, Genealogisches Handbuch des Adels samt Adeligen Häuser. Därutöver finns även ett par specialiserade lexika över grevliga, resp. friherrliga ätter. Har tidigare i ett annat ärende konsulterat dessa omfattande och stringenta verk med stort utbyte.  
Dock är jag ej i Stockholm förrän om två veckor, så om någon av er kan och vill förr, så finns de tillgängliga i Öppna samlingen på KB.  
 
Om ätten ej finns upptagen i någon av dessa (som även ska täcka den tyska adeln), lutar jag snarare åt att betrakta den som en prästsläkt, möjligen en ej känd gren av Florinus. Att ätten var frälse verkar ju stå tämligen klart. Skulle också vilja ta reda på var Elgenstierna fått upplysningen att Johan Henrik Blomfelt skulle tillhöra Blomenfelt-ätten, vilken även i den nya upplagan fastslås. Där nämns förresten också Casper Fredrik som möjlig släkting. Är högst medveten om att författarens källkritik inte alltid var optimal, men uppgiftens envishet gäckar icke desto mindre.
 
Har även gått igenom det svenska adelsståndets riksdagshandlingar för tiden ca 1680-1720, dock utan att finna någon Blomfelt omnämnd där. Antar att introduktion på Riddarhuset var nödvändig för att få tillträde dit. Ser hursomhelst fram emot morgondagen som innebär ett dussintal frambeställda titlar med fokus på det svenska Livland under 1600- och 1700-talen.  
 
Vänligen,  
Kristian Lagerström