NULL Skriv ut sidan - Svinhufvud af Qvalstad

Anbytarforum

Titel: Svinhufvud af Qvalstad
Skrivet av: Leif Lundin skrivet 2014-10-25, 20:16
Hej Bengt!
 
Jag har själv forskat i det hela lite som hastigast.
Det som slagit mig är att på Svanøy i Norge där detta Kvennvågastrand förmodligen låg så finns en tätort som heter Kvalstad.
( Kvenn  tror jag har betydelsen kvarn på Norska.  Kvarnen vid våge stranden skulle det nog kunna översättas till.  Det finns ett vattendrag om man tittar på kartan. Förmodligen är det där som denna skvaltkvarn legat.  Mycket spekulationer nu, men jag tror inte att jag är helt ute på villovägar. )  
 
http://www.havna.com/wip4/kvalstad-svanoey/d.epl?id=186658
 
http://goo.gl/maps/ueyMZ
 
http://mapcarta.com/18643764
 
Hade funderingen om namnet på säteriet Qvalstad vid Valloxens strand samt ättenamnet Svinhufvud af Qvalstad  hade någon koppling till detta Kvalstad på Svanøy Norge och att man använt detta namn medvetet på grund av kopplingen till Svanöy i Norge.
Nu var det längesedan, men jag  har ett minne av att jag letade i mantalslängderna m.m. för att kunna se hur länge säteriet haft detta namn och om detta namn upkommit samtidigt som  den första Swinhufvud  bosatte sig där, eller om det funnits tidigare än så.
Finns namnet Qvalstad  bekräftat tidigare än när denne Swinhufvud flyttade in på säteriet så finns det nog tyvärr ingen koppling till detta Kvalstad i Norge.  Jag har för mig att jag hittade namnet bekräftat lite för tidigt.
 
Den som är sugen får gärna göra om denna utredning lite noggrannare.
 
Google sökning på Isländska om Sigurdr Swinahöfde ger många träffar:
https://www.google.no/#q=Sigur%C3%B0ur+sv%C3%ADnh%C3%B6f%C3%B0i&spell=1  
 
 
 
Mvh / Leif Lundin
 
(Meddelandet ändrat av Sugelkuse 2014-10-25 20:31)
 
(Meddelandet ändrat av Sugelkuse 2014-10-25 20:38)
 
(Meddelandet ändrat av Sugelkuse 2014-10-25 21:25)