NULL Skriv ut sidan - Stenflycht (Segersten)

Anbytarforum

Titel: Stenflycht (Segersten)
Skrivet av: Bertil Häggman skrivet 2009-05-08, 17:47
Bäste Niclas Rosenbalck:
 
Hjärtligt tack för information, som jag inte fick tillgång till förrän i dag.
 
Johan Stenflycht ägde kronoskattehemmanet Nöbbeled gästgivaregård (även kallad Nöbbeled Getagård) 3/4 mtl och Nöbbeled Frälsegård 3/8 mtl, bägge i Vederslöv socken i Kinnevalds härad.  
 
Vet Du någon som känner till vilken fastighetsbeteckning den sammanslagna fastigheten hade? Och vilken är fastighetsbeteckningen i dag där gästgivaregården låg?
 
De inköptes den 14 maj 1754, det första för 1855 daler silvermynt och det senare för 700 daler silvermynt. Dessa enheter slogs samman såsom en fastighetsbildning. Nöbbeled gästgiveri (Geta- och frälsegården) låg sedermera utmed väg 23 söder om Växjö, men tyvärr förfall det och revs så sent som för bara 30 år sedan. Fotografi på gästgiverihuset såsom det såg ut på åtminstone 1900-talet finns säkert. Platsen där mangårdsbyggnaden låg är utmärkt och ännu ses husgrunden. Det verkar som om Stenflycht bebodde såväl gästgiveribyggnaden som mangården i Nöbbeled frälsegård mer eller mindre samtidigt. Fastigheten Nöbbeled Geta- och frälsegård (=gästgiveriet) ägdes i slutet av 1700-talet av greve Axel Hamilton till Huseby. Möjligen har själva gårdstomten för gästgiveriet flyttats mellan storskifte (1799-1800) och lagaskiftet (1859) i Nöbbeled by, varför det är svårt att exakt säga var Stenflychts hus stod - mer ingående forskning i äldre lantmäterikartmaterial krävs.  
 
Har en karta från 1869 där gården har utmärkts. Har också fyra foton från 1980 - 1986 som visar en byggnad i starkt förfall.
 
Förutom dessa båda fastigheter ägde Stenflycht även ett frälseskattehemman i Södra Wahre 1/2 mtl, Blädinge socken i Allbo härad. Det är dock ej känt om han själv varit bosatt där eller om det var utarrenderat.  
 
Med utgångspunkt från dagens fastighetsbeteckning avser jag att försöka fastställa vilka fastigheter som varit aktuella sedan gästgivaregården tillkom (väl på 1600-talets slut).
 
Stenflycht ska ha uppgjort ett testamente den 22 maj 1758 på sin egendom vari ska anges att barnen skulle åtnjuta Nöbbeled gästgivaregård. Bouppteckning uppgjordes den 30 juni 1758 och finns bevarad i Göta hovrätts arkiv - dock nämns inte testamentet i denna, och där framkommer indirekt att det fanns barn utom äktenskap - Mademoiselle Lovisa och Mademoiselle Lisa omnämns ha erhållit saker ur boet och dessa torde vara identiska med Johan Stenflychts illegitima döttrar Lovisa f 1748 på Oby, Blädinge sn och Elisabet (f ca 1743). Den som uppgav boet var hushållerskan Susanna Monthan, en färgstark kvinna i Stenflychts kaliber, men det är en annan historia. Ingenstans framgår att hon skulle vara mor till något av barnen.  
 
Egendomlig att testamentet inte finns omnämnt i bouppteckningen. Kanske vet Lars Norrby var testamentet kan finnas (i avskrift eller original).
 
Christopher von Warnstedt nämner i Släkt och Hävd nr 1 1996, s. 64, i sin då ställda förfrågan att Johan Stenflychts illegitima barn levde 1766 - och således har han hittat en källa detta år, men vad är det för handling och i vilket arkiv finns den?  
 
Likaså undrar jag var Johan Stenflychts testamente finns och vad dess innehåll säger?  
 
Ännu en gång hjärtligt tack för Ditt bidrag Forskning pågår om fastigheterna.
 
Med vänliga hälsningar
 
Bertil Häggman