NULL Skriv ut sidan - Leijonram

Anbytarforum

Titel: Leijonram
Skrivet av: Michaël Lehman (Philippos) skrivet 2003-06-30, 10:23
Namnet Lejon och stavningsvarianten Leijon är förvisso inte adligt, men då det är upptaget, lär du inte få antaga det hur som helst, såvida det inte har förekommit bland dina förfäder under de senaste 100 åren (hundraårsregeln har jag fått höra från riksskatteverket, men kan inte finna något stöd för den i namnlagen, så det rör sig nog om praxis). På riksskatteverkets hemsida kan man läsa följande.
 
?Har du som barn fått den ena förälderns namn som efternamn kan du byta till den andra förälderns namn. Byte kan ske mer än en gång. Har du fyllt 18 år kan du, en gång, byta det namn du fått från din ena förälder till den andra förälderns namn eller till det namn föräldern senast burit som ogift.? (Källa:  http://www.rsv.se/folkbokforing/ovrigt/namn.html)
 
13 ? namnlagen (lag 1982:670) 1 st. stadgar, att ?om efternamn, vare sig det är nybildat eller ej, får inte godkännas namn som lätt kan förväxlas med 1) ett efternamn som någon annan enligt lag bär eller har rätt att bära [...]?.
 
För att få antaga ett upptaget efternamn, som man inte har rätt att antaga enligt ?? 1-10 namnlagen, tarvas - så som jag har förstått saken - samtliga namnbärares medgivande. Jag hittar emellertid ingen sådan bestämmelse i namnlagen, så det är väl fråga om en praxis. Möjligen kan stöd för denna praxis finnas i 13 ? 2 st. namnlagen, som säger, att ?[h]ar någon efter ansökan förvärvat ett nybildat efternamn, utgör vad som sägs i första stycket 1 inte hinder för föräldrar, syskon eller syskonbarn att med förvärvarens samtycke erhålla det namnet efter ansökan hos patent- och registreringsverket. Har det förra förvärvet gjorts av flera, fordras samtycke av dem alla.?.
 
Även 20 ? kan vara relevant i sammanhanget.
 
?20 ? Har någon förvärvat ett egenartat efternamn, får ett namn som lätt kan förväxlas med detta användas av någon annan endast om han eller hon enligt denna lag kan åberopa rätt till namnet eller om han eller hon eller släkten av ålder eller annars enligt ortens sed har burit det som tillnamn.?