NULL Skriv ut sidan - Eketrä

Anbytarforum

Titel: Eketrä
Skrivet av: Niclas Rosenbalck skrivet 2012-04-17, 19:38
I senaste Släkthistoriskt forum (nr 2, 2012) finns en artikel Fattigpojken som fick arbete vid hovet av Pelle A Frisk) som behandlar ätten Eketräs adlade stamfar Sven Månsson. Den innehåller en hel del märkliga påståenden. Jag ska inte gå in i detalj på artikelns innehåll utan vill ställa några frågor och göra lite påpekanden till seriösa Eketräforskare att fundera kring:
 
[color=0000ff]*vilka samtida eller nära ursprungliga källor finns för att Sven Månsson verkligen var född i Påvalsböle i Kimito socken i Finland ?[/color] Uppgiften finns i Elgenstiernas verk Den introducerade Svenska adelns ättartavlor del II s 542 som hänvisar till Wilhelm Gabriel Lagus Undersökningar om finska adelns gods och ätter (1860). Om någon har tillgång till denna bok så undrar jag vad Lagus egentligen skriver i sitt verk om Eketrä ?
 
*påståendet i artikeln att Sven Månsson (Eketrä) föddes 1562 - [color=0000ff]vilka källor bygger detta födelseårtal på?[/color] I Elgenstierna del II s 542 eller i rättelsebandet del I s 287 finns inget angivet födelseår.
 
 
Fadern till Sven Månsson uppges i ättartavlorna på riddarhuset (återgivet i Elgenstierna a.a.) vara Måns Helgesson. Denne med sin hustru Barbro är faktiskt belagd i Stockholm stads tänkeböcker.  
Jag återger här (eftersom Pelle Frisk inte observerat detta) vad den kunnige analytiske forskaren Torsten Berglund tidigare har skrivit under Anbytarforum: Släkter: Kungliga släkter: Johan III:s oäkta son redan den 13 mars 1999:
 
[color=0000ff]Som Kurt Edmansson påpekar ovan så har frågan om Sven Månsson Eketräs ursprung behandlats i SoH 1989:1, s 68-70, av Nils Fredrik Beerståhl som svar på en tidigare införd fråga i SoH:s frågespalt. Beerståhls svar är en sammanställning av ett antal indicier som om man så vill skulle kunna tyda på ett samband mellan släkten Eketrä och Johan III. Några starka indicier redogör dock inte Beerståhl för, och grunden för det hela är en obevisbar uppgift i Palmskiöldska samlingen att Sven Månsson skulle ha varit son till hertig Magnus (Om Palmskiöldska samlingen, se Olof Cronbergs artikel i Släktforskarnas årsbok 1998, s 147ff). Några uppgifter i genealogiska eller andra handlingar om att Sven Månsson skulle ha varit son till Johan III finns inte, utan hypotesen om att Johan III var fadern, är ett försök av sentida släktforskare att anpassa uppgiften om Vasahärkomst hos Palmskiöld till det faktum att Sven Månsson Eketräs föräldrar Måns Helgesson och Barbro Sigfridsdotter ägde jord i Kimito sn nära Åbo och att Johan som hertig residerade på Åbo slott 1556-63, vid den tid som Sven Månsson av dessa släktforskare antas ha varit född.  
 
De indicier som Beerståhl redovisar är: likheter i färgsättningen av ätten Eketräs vapen och Ekaättens vapen (Johan III farmors släkt), d v s blått, silver och rött som för övrigt är mycket vanliga färger i heraldiska vapen, att namnet Eketrä skulle anspela på Ekaätten, vilket dock är en anakronistisk feltanke eftersom medlemmarna av den på 1520-talet utdöda frälsesläkten aldrig använt släktnamnet Ekaätten, utan först senare tiders genealoger tillskrivit säkten detta namn efter gården Eka som var sätesgård för några av denna släkts medlemmar, att Sven Månssons sigill före adlandet (störtat ankare) skulle likna vasakärven, att tre av de sex till namnen kända barnen till Sven Månsson hette Gustav, Johan och Margareta, namn som finns i Vasaätten, men som faktiskt också tillhör tidens vanligaste namn, att namnen Måns och Helge inte finns bland Sven Månssons kända barn, vilket dock inte utesluter möjligheten att han haft fler barn som inte uppnått vuxen ålder och vars namn vi därför ej känner (se för övrigt den pågående diskussionen om s k bunden namngivning!), och slutligen att Johan III i ett brev till Sven Månssons far Måns Helgesson (som bl a var ladufogde på Kungsbro i Östergötland) omnämner Svens uppfostran och utbildning, vilket knappast behöver bero på särskild omsorg om Sven personligen utan är ett typiskt exempel från en tid där sönerna till kronans tjänare utgjorde en viktig bas för rekryteringen av nya tjänstemän i den framväxande förvaltnigen under Vasakungarna och att det därför låg i kronans intresse att dessa fick rätt utbildning genom att bl a praktisera inom förvaltnigen.  
 
Jag kan inte se att någon av dessa indicier skulle väga särskilt tungt. På Martin Casteruds fråga om indicierna som Beerståhl redogör för är tillräckliga för att göra en koppling mellan Sven Månsson Eketrä och Johan III i en antavla, så är svaret nej! Indicerna utgör inga bevis för släktskap och inga fakta presenteras som visar att Måns Helgesson inte var far till Sven Månsson. Att Sven Månsson skulle vara son till Johan III är en hypotes, och skall behandlas som en sådan tills eventuella bevis för en sådan filiation påträffas. Tilläggas kan att i Släktforskarförbundets skriftserie Svenska Antavlor nr 5/1997, antavla nr 233 Anor från Kinda härad (s 234 o 237) har författaren Bosse Lindwall valt att inte alls nämna spekulationerna om Eketräs Vasahärstamning. [/color]