NULL Skriv ut sidan - Prinsessan Sofia Albertina

Anbytarforum

Titel: Prinsessan Sofia Albertina
Skrivet av: Michael Kolterjahn skrivet 1999-06-11, 21:04
Min morfars farfars farfar ålderman i Stockholms bleckplåtslagargille samt kapten vid borgerskapets infanteri Johan Christopher Klemming (1750-1821) var gift två gånger, men ingen av hans hustrur är mor till ende sonen Carl Gustaf. I boken Släkten Klemmings historia anges att modern är okänd. Sonens födelse anges emellertid till den 22/5 1786.Eftersom ingen födelseattest har återfunnits är detta datum tvivelaktigt.
  Johans far Johan Magnus Klemming (1720-1805) hade i unga år utvandrat från Torshälla till Tyskland och var bl.a. verksam som ansvarig för att Fredrik den stores slott Schönbrunn i Potsdam fick plåttak. Kung Fredrik ville inte låta Klemming resa tillbaka till Sverige, men den gamle hade kontakt med sin son via klostret i Quedlinburg, där först Fredrik den stores syster, senare dennes systerdotter Sofia Albertina var abedissa.
  Enligt obekräftad muntlig tradition i släkten ska prinsessan i klostret ha fött en son som Johan Christoffer blev fosterfar åt.
  Johan Christoffer fick egendomen Klemmingsberg vid Drottningholm i förläning av Gustaf III, kanske för att han var en lojal kapten i borgerskapets infanteri vid statskuppen 1772, men mera sannolikt för att han tog hand frukten av (sitt? och ) prinsessans snedsprång.