NULL Skriv ut sidan - Karl XV:s utomäktenskapliga barn

Anbytarforum

Titel: Karl XV:s utomäktenskapliga barn
Skrivet av: Elisabeth Thorsell skrivet 2011-05-29, 23:13
Nu har jag fått nys om ännu en son till Karl XV, nämligen den svenska-amerikanske författaren och redaktören Jacob Bonggren, f 1854 7/10 i Håbol, P-län.  
 
Enligt ättlingen skulle hans mor Maria Bryntesdotter varit så oerhört vacker att hon vunnit en skönhetstävling i orten, och dåvarande kronprinsen Karl var på väg till Norge, men fick syn på henne och sonen Jacob blev resultatet.
 
Karl skulle ha erkänt sonen och givit honom en fin uppfostran och presenterat honom vid hovet. Jacob skulle ha varit en briljant student och det var därför han presenterades vid hovet. Jacob och Oscar (II) tyckte väldigt illa om varandra. När Karl XV avled skickade kungen (Oscar II) en ambassadör till Jacob och erbjöd honom en liten titel och en liten summa pengar, och så skulle han skriva under ett papper i vilket han avstod från några som helst ytterligare krav. Jacob avböjde detta, lämnade universitetet och gick in vid Posten och började skriva, särskilt för Norges frihet.
 
Så långt ättlingens berättelse, som hon hört av sin farmor Olga, dotter till Jacob, och som var född ca 1907 i USA.
 
Av Håbols kyrkböcker framgår att Jacob (döpt Jakob Olle) var son till soldaten Olof Bång och hans hustru Maria Bryntesdotter i Hult, Håbol, som gift sig i januari 1853. Ingenstans, varken i födelseboken eller i hfl antyds att det är något ovanligt med Jacob. Omkring 1870 står i skolan, och enligt Ernst Skarstedts bok Pennfäktare (2:a upplagan, tryckt 1930) framgår det att Jacob omkring 1870 hade gått en tid i läroverket i Vänersborg, men han var hela tiden skriven hemma i Håbol. 1877 flyttade han till Stora Tuna och senare till Mora. Han gifte sig i Dalarna och utvandrade med sin familj, hustru och 3 barn från Mora till USA år 1882. Vid utvandringen antecknas han som skrivare vid Posten.
 
Hans två bröder Karl August och Jan Magnus utvandrade också något senare.  
 
Ättlingen är på ingående till Sverige och vill träffa någon efterkommande till Maria Bryntesdotter, antagligen för att få sin saga bekräftad, men det lär inte gå.