NULL Skriv ut sidan - Karl XV:s utomäktenskapliga barn

Anbytarforum

Titel: Karl XV:s utomäktenskapliga barn
Skrivet av: Maud Svensson skrivet 2010-11-14, 21:52
Några erkännanden av uä Bernadottebarn finns inte, och det framgår av artikeln.  
På vilka grunder hävdar släkten att Karl XV var far till Karolina Josefina Lovisa? Är det bara vad som alltid sagts eller finns det någonting som kan ge en aning trovärdighet åt påståendet?
 
Nästan lika svårt/omöjligt som att bevisa uä kunglig börd är det oftast att bevisa motsatsen - alltså att prinsen/kungen inte kan ha varit fadern. Carolina Josefina Lovisa är ett bra exempel på det, född av okända föräldrar som hon var.  
 
I mantalsuppgift nr 610 i Johannes 1855 (se www.ssa.stockholm.se) står hon som dotter till sömmerskan Hedvig Mathilda Sundgren f. 26/5 1828. Det stämmer inte med åldersuppgiften 19 år i födelsenotisen. Hedvig Mathilda Sundgren var född angivet datum i Kristianstad garnisonsförsamling, hennes föräldrar var sergeant C Sundgren och hustru Marie Louise Billman. Hedvig Mathilda befann sig i Stockholm från åtminstone oktober 1847, enligt Adolf Fredrik BIIa:5 fol 243. Hon flyttade 8/2 1848 från Adolf Fredrik till Klara. Jag har följt henne framåt i flyttningslängderna och inget barn är där antecknat tillsammans med henne. Hon gifte sig 19/5 1861 i Hedvig Eleonora med bokhållaren Joseph Blomqvist och dog i barnsäng 31/3 1863 i samma församling efter att dagen innan ha fött en dotter.
 
Carolina Josefina Lovisa Carlgren intogs på Malmqvistska barnuppfostringsanstalten (för fattiga och värnlösa flickebarn) på Södermalm tidigast 1860 (eftersom hon inte finns med i klockaren J P Malmqvists mantalsuppgift för detta år). Familjen Malmqvist tillhörde Hovförsamlingen, varför deras skyddslingar konfirmerades där och i samband med det även kyrkoskrevs där. Carolina Josefina Lovisa Carlgren både konfirmerades (1865) och vigdes (1866) i Hovförsamlingen - kanske detta är upphovet till talet om kunglig börd?  
 
Malmqvistska barnuppfostringsanstaltens arkiv (1852-1987) förvaras i Stockholms stadsarkiv. Där finns förhoppningsvis uppgift om vem som var hennes mor, om det nu var sömmerskan Sundgren eller någon annan. Vem fadern var lär förbli okänt.