NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-27

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-27
Skrivet av: Carl-Fredrik Hanzon skrivet 2005-02-23, 22:54
Klas, du säger att ingen känd folkunge heter Knut. Förutom den av Leif Persson (GW??) nämnde jarlen Knut Birgersson (död 1208), har vi Birger Jarls sonson Knut Gregersson, nämnd 1282-85. Och märkväl: Han har inte sin fars halvsyskons härstamning från kung Knut Eriksson eller den vägen härstamning från det danska kungahuset. Dessutom finns det en uppgift om att en bror till Bengt Snivils, (alltså en son till Folke och Ingegerd) ska ha hetat Knut. Jag vågar dock inte i skrivande stund, utan källmaterial på hand, gå i god för att uppgiften verkligen är källmässigt underbyggd.  
 
För övrigt kan ju nämnas att Bengt (eller Benedikt) (död 1086) var namnet på en av Knut den heliges bröder, tidigt stupad. Även namnet Magnus (som f.ö. inte är belagt inom Folkunga- eller Bjälboätten före Magnus Minnisköld) förekom i den danska kungafamiljen (Knut den heliges familj), men kommer ju ursprungligen från Carolus Magnus (=Karl den store). Namnet Karl dyker ju f.ö. också tidigt upp i denna familj, eftersom det antas att jarlen Karl döve är en bror till Birger Brosa och Magnus Minnisköld. En av Magnus söner heter f.ö. också Karl (biskop i Linköping).
 
Att använda namnskicket som negativt bevis för släktskap är däremot lite vanskligt, eftersom vi vet mycket lite om eventuella tidigt avlidna barn, deras antal och vilka namn de kan ha burit.
 
 
Ralf, varför skulle det vara säkrare att härleda sin härstamning från Karl den Store via kung Frederik I:s (av Danmark) äkta barn, än från hans oäkta dotter? Hon är ju fullständigt belagd, och finns ju t.o.m. med i kungliga kansliets handlingar, och i räkenskaper.  
 
Du säger vidare att du antar att många här (i anbytarforum?) ändå har den danska kungen Frederik I bland sina förfäder. Det tror jag knappast är fallet. Du är nog en av ytterligt få, Ralf, som har den härstamningen. Detta förutsätter nämligen att man har förfäder bland den betitlade svenska högadeln under 1500- och 1600-talen (alltså grevar och friherrar), och då främst Leijonhufvud/Lewenhaupt, som under sin tyska exil knöt släktskapsband med tyska adelsfamiljer, nära befryndade med tyska furstar och danska kungligheter. Eventuellt kan man också via Brahe eller Grip komma in på högförnämheter. Detta gäller nog inte allmänt för anbytarforums deltagare...