NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-28

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-28
Skrivet av: Kaj Janzon skrivet 2003-07-17, 10:07
Hej Niclas (och ni andra), att jag hängde upp mig på frasen vad som verkligen är känt i ditt inlägg var helt avsiktligt. Det var nämligen lätt att inse att andra kommer att göra det om inte jag gör det och därvid göra just den feltolkning som du genom din läsanvisning varnar för i ditt senaste inlägg. Dessbättre har du själv också valt att förtydliga din ståndpunkt vad gäller Ahnlunds argumentation och därmed även undanröjt risken för vidare missförstånd på den punkten. Vi är inte direkt oeniga på den punkten heller och jag vet sedan tidigare att du tillhör kategorin källkritiskt övade läsare. Men den kategorin utgör förmodligen (hej  Måns!) en minoritet bland de av Ingrid Ylva intresserade och från mina utgångspunkter kan givetvis ”det som verkligen är känt” om någon och i vilka källor vederbörande omnämns inte vara samma sak.
 
Jag hittade en kopia av Ahnlunds HT-artikel hemma där jag visste att det borde finnas en. Jag kopierade den nämligen en gång i tiden för att jag hade en id? om att den kanske kunde komma till använding som en övningstext i källkritik. Artikeln är synnerligen läsvärd från bl a just den synpunkten och visar på ett oavsiktligt pedagogiskt sätt hur argumenten kan förhålla sig till källorna, när man medvetet driver en viss tes. Detta är emellertid inte rätt plats för att ingående diskutera Nils Ahnlunds historiska metod och argumentation, om vilken det för övrigt har skrivits en avhandling (av Ragnar Björk).
 
Ahnlunds långa artikel är läsvärd och i många avseenden givande även för andra än den 40-talets historikerelit för vilken den skrevs och vare sig kan eller bör förbigås av den seriöst medeltidsintresserade. Såsom ovan påpekats får man i den också klart för sig vad Olaus Petri på 1500-talet hade att berätta om ”Simon Sik” och vad Ahnlund med hjälp från Rasmus Ludvigsson och Sture Bolin m fl gjorde av detta 400 år senare.  
 
Vad gäller binamnet ”ylva” så får jag av de specialister i nordiska språk som jag är omgiven av på min ordinarie arbetsplats beskedet att det knappast går att finna någon idag som på fullt allvar skulle driva tesen att det kan ange släktskap med någon Ulf (även om det inte är omöjligt). Det är helt enkelt ett för tiden normalt binamn med betydelsen 'varghona'.
 
Apropå källkritik: En intressant detalj gällande personerna kring den historiska Sune Sik, omnämnd 1297, som jag bör varna för eftersom jag hänvisat till DS 1192, är att förlagan till den är ett av Nils Rabenius förfalskat originalbrev. Den gode Hedemoraprosten har raderat Öjar Lakes binamn i pergamentsbrevet (RAp 4/4 1297) och gjort om honom till Öjar ”drabb?” (=Rabbe) [dipl huvudkartotek, brev nr 1735].
 
Med vänlig hälsning
Kaj Janzon