NULL Skriv ut sidan - Gustaf I:s anor

Anbytarforum

Titel: Gustaf I:s anor
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2011-01-16, 12:33
Ulf,  
 
Eftersom du efterfrågar så säkra uppgifter som möjligt, så vill jag uppmärksamma dig på att de efterfrågade personerna finns upptagna i ättartavleverket Äldre Svenska Frälsesläkter, band 1, häfte 1 (1957), s. 74-75 under artikeln Lejonansikte, Hemming Ödgislasons ätt.  
 
Äldre Svenska Frälsesläkter (ÄSF) är det genealogiska standardverket över den svenska medeltidsadeln, och arbetet tar sin utgångspunkt i bevarade primärkällor. De hittills utkomna fyra häftena (i två band) omfattar ett hundratal svenska frälsesläkter ur det medeltida högfrälset och utgavs av riddarhusdirektionen 1957-2001 under en historievetenskaplig redaktion med den främsta medeltidsgenealogiska expertisen och den svenska medeltidsgenealogins nestor fil dr Hans Gillingstam som främste artikelförfattare.
Se: http://www.riddarhuset.se/jsp/index.jsp?id=954
 
Jan Ranekes till omfånget imponerande heraldiska katalogverk Svenska medeltidsvapen (som Kenneth hänvisar till) bygger till allra största delen på sekundär information, och Ranekes uppgifter om de genealogiska sammanhangen har tyvärr inte alltid blivit helt lyckade, så finns släkten du intresserar dig för utredd i ÄSF så bör du alltid i första hand konsultera detta arbete.
 
Andra viktiga standardverk för den som i sin släktforskning kommer in på den svenska medeltidsadeln är släktartiklar och biografier i Svenskt biografiskt lexikon (SBL), som utges sedan 1917 (numera genom Riksarkivet) (ej att förväxla med tidigare 1800-talsutgåvor!),  
se: http://www.riksarkivet.se/default.aspx?id=16306&refid=17017
 
och det genom Riksantikvarieämbetet utgivna historievetenskapliga verket Det medeltida Sverige som sedan 1972 kartlägger de medeltida jordägoförhållandena i Sverige och därför innehåller mycket information om den medeltida jordägande adeln, se:  
http://www.raa.se/cms/extern/kulturarv/landskap/det_medeltida_sverige.html
 
För övrigt gäller förstås att med sedvanlig källkritisk hållning undersöka och tillgodogöra sig vad som är publicerat om en viss släkt i t.ex. Elgenstiernas niobandsverk Svenska adelns ättartavlor (1925-1936) och de 2008 av Sveriges Släktforskarförbund utgivna två banden med rättelser och kompletteringar till Elgenstiernas arbete. I tidskrifter som Släkt och Hävd och Personhistorisk Tidskrift och andra publikationer som Släktforskarförbundets årsbok och Svensk Genealogisk Tidskrift finns också många artiklar och utredningar om medeltida frälsesläkter.