NULL Skriv ut sidan - Från Harald I Blåtand till Carl XVI Gustaf och Charles, prins av Wales

Anbytarforum

Titel: Från Harald I Blåtand till Carl XVI Gustaf och Charles, prins av Wales
Skrivet av: Lisskulla Engström skrivet 2005-03-31, 22:43
Lite kortkort om Hedeby, forntida Haitabu:
 
Hedeby är tidigast omtalad i de frankiska riksannalerna år 804. Då anföll danernas kung Godfred Schleswig vid Sliesthorp. Kung Godfred strävade efter att ta makten över handeln framför allt vad gällde frankerna. Han erövrade den slaviska staden Reric och överflyttade befolkningen med dess hantverkare till Sliesthorp, som är den äldsta delen av Hedeby. Runt
denna blivande storsta byggdes en halvkretsvall, ca 1330 meter längd och höjd på sina ställen upp till 8 meter. Vallen var en konsturktion i trä och jord med minst 4 portar och den har bygts om och byggts ut i flera etapper, konstruerad i vunklar och öppen ut mot hamnen. En förbindelsevall anslöt till Danvirke - det försvarssystem som Godfred lät bygga efter år 808.
Dendrokronologisk datering av virket ger 737 e Kr.
 
Hedeby hade en imponerande hamn med flera bryggor, varav några var minst 60 meter långa.
Längs dess bryggor har man gjort rika arkeologiska fynd. I Hedeby finns de mesta av den tidens hantverk representerat i rikliga mängder. Här gjordes smycken, bruksvaror, skor, kläder, keramik mm allt i bästa kvalitet. Dessutom  fanns ett skeppsbyggeri. Varoro från andra länder har hittats i mängder, särskilt kvalitets tyger som frisiskt kläde. Vin importerades också från Frisland.I gravarna har hittats finaste glasföremål och smycken från det anglosaxiska området. Konsten, representerad som ornamentik på smycken och lyxvaror var högtstående.
Här finns rika kammargravar som visar på att det existensen av en rik överklass.
Befolkningen var stor och det fanns ständigt tillresta handelsmän och andra betydande personer i staden. Runt Hedeby fanns landsbygden med en omfattande livsmedelsproduktion som möjliggjorde Hedebys fasta och tillfälliga innevånares liv med handel som främsta sysselsättning.
 
I Hedeby präglades danernas första mynt ca 800. Mynten gjordes med de frisiska mynten som förebild. Och förmodligen var det kung Godfred som satte igång myntpräglingen. Om något så är det just myntprägling i en stad som visar på dess betydelse.
 
Förstörelsen av Hedeby år 1050 kan ses som ett indicium för handelns betydelse i kampen om kungamakten.  Däremot kan ingen grav i Hedeby knytas till en kunglig familj. Men å andra sidan var kungen och hans familj inte stationär. De uppehöll sig oftast på olika kungsgårdar.
Hedeby byggdes inte upp igen - läget var alltför utsatt. I stället blev Roskilde kungens stad. Den hade ett betydligt mer skyddat läge och blev lättare att försvara.
Källor: Bl a  Jankuhn: Haitabu; Birkebaek: Danmarkshistorien, Vikingetiden/1;
Hodges: Dark Age Economics; M?ller-Wille: Trade and Exchange in Prehistory.
 
Visst var Hedeby en mycket betydelsefull stad för sin tid, faktiskt den största i Norden, - värd att slåss om och med kungamakten som insats!
 
Lisskulla