NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 09 januari, 2009

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 09 januari, 2009
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2008-12-19, 13:08
Kort sammanfattning av innebörden av lagmansrättsprotokollet, såsom jag uppfattar det:
 
* Hans Christoffer Von Scheiding (företrädare för brodern Otto) hade överklagat en härdsrättsdom angående gräns mellan Lannäs och Greby.
 
* Han ville med ett fastebrev dat. 1592 och två köpebrev dat. 1614 och 1624 visa att han hade rätt.
 
* Han ville därmed påstå att det av fastebrevet (1592) framgick att ängen som tillhör hemmanet har blivit tillbytt samt att ett (samtida) köpebrev visar att den köpts för pengar.
 
* Med köpebrevet 1614 ville han bevisa att köpet omfattade tomt, jord, äng, utmark och vad som av ålder tillhört Lannäs.(säljare och köpare omnämns inte).
 
* Med köpebrevet 1624 mellan Otto von Scheiding d.ä. och herr Olof i Horn villa han bevisa att köpet av Lannäs omfattade jord och vad där till hör och av ålder har tillhört.
 
* Herr Anders i Fornåsa menade att hans fader oklandrat hade hävdat Greby och där under liggande ägor från 1592 (inkl. den omtvistade ängen) till 1653. Det var först efter det att Otto d.ä. hade dött som sonen överklagade.
 
* Rätten frågade Hans Christoffer von Scheiding om bönderna i Greby hade inkräktat på fler ägor. Svaret var nej.
 
* Rätten tilldömde Greby ägare ängen under åberopande av gällande lag och 63 års oklandrad hävd.  
 
Köpebrevet från 1624 är knappast intressant om det inte vore säljarens och köparens namn som nämns. Det är köparens ord som måste väga tyngst. Kyrkoherden i Horn kunde knappast bekräfta sakinnehållet i kraft av sitt ämbete - enbart att köpet hade ägt rum. Jag inser att Lannäs i egenskap av frälsehemman inte borde ha kunnat tillhört O. S. Clarevallensis om det inte hade funnits speciella skäl. Är det solklart att jag har fel?
 
Att Olaus C. Clarevallensis ägde jord i grannskapet är känt (Kinda h:d renoverade domböcker m.fl.):
 
På höstetinget år (1634-10-27) fick Olaus S. Clarevallensis fasta på en utjord i Gröninge by som han köpt av Carl i Djursdala, Per i Höökhult, Djusdala sn och Åke i (Skultersta?).
 
Olaus S. Clarevallensis hade efter vigseln med Margareta Eriksdotter på något okänt sätt tillägnat sig skattegården  Killingevid nr 1 (Killingevid nedra) som gränsade till Otto v. Scheidings hemman Långebro i Horn sn. I Killingevid fanns också en fräslegård ägd av släkten Bååt. Herr Olof i Horn upptogs ju redan 1604 för årliga räntan på nämnda skattegård och sista uppbudet kom hela 24 år senare.
 
Måns i (Sundkärr?) fick stångfällning på Killingevid i Eneby s. av herr Olof i Horn år 1629. Betydelse av stångfällning  se här (http://aforum.genealogi.se/cgi-bin/discus/board-auth.cgi?file=/576/80711.html#POST621806)
 
(Meddelandet ändrat av passord den 19 december, 2008)