NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 15 december, 2008
Skrivet av: Göran Johansson skrivet 2008-12-12, 14:25
Torsten, naturligtvis har du rätt ifråga om epitetet förnämlig. Frågan är bara varför familjen (eller biskopen) avstått ifrån att nämna kyrkoherdens namn. Jfr dina egna exempel H:r Jon Oloffson För detta/förnähm Bergzman och Wällförståndige och förnähme Bergzmannen Sahl. Oluf Joenßon. Kände familjen inte till vilken kyrkoherde som fader? Föga sannolikt om man beaktar att biskop Enanders hustru var dotter till en biskop och maken superintendent. På gränsen till förolämpning att inte nämna prästkollegan vid namn. Graden av förnämlighet har dock underordnad betydelse i min argumentation.
 
Hur tillförlitliga är äldre levnadsbeskrivningar?  
 
En levnadsbeskrivning över kh Samuel Johan Björkman hämtad ur en förteckning över själasörjare i Karlstorp socken är ett talande exempel (Archivum Smolandicum Vexionensis, S.L. Gahm-Pehrsson).  
 
Fadern sägs ha varit regementsskrivaren Peter Björkman, en bondson från Hjälmseryd och gården Björka i Småland, vilket torde äga sin riktighet och moderns namn uppges ha varit Elisabeth Pihl, kyrkoherden i Julita socken i Sörmland Samuel Pihls dotter. Här börjar egendomligheterna. Namnet är korrekt men titel och hemort tycks vara tagna ur luften eller möjligen bero på något slags missförstånd. Den felaktiga levnadsbeskrivningen över Samuel Björkman kan ha bidragit till att leda senare personhistoriker på villovägar.  
 
Westerlund och Setterdahl med sin Linköpings stifts herdaminne skriver med all rätt att Samuel Johannis Pihl var komminister i Västervik men menar å andra sidan att dottern skall ha varit gift med kyrkoherden Johannes Drosander i Julitta.  
 
I studentmatrikeln för Södermanland-Närke nation i Uppsala tycks man i sin tur okritiskt ha godtagit personuppgifterna i herdaminnet. Författaren till denna skrift har också gift ihop dottern Elisabeth Pihl med den gamle kyrkoherden Johannes Laurentii Drosander i Julitta socken och deras gemensamma barn tycks anmärkningsvärt nog ha varit äldre än modern! Det enda som är samstämmigt med uppgifterna i Gahm-Perssons uppgifter är socknen Julita i Sörmland.  
 
En kontroll i Strängnäs stifts herdaminna gör inte saken enklare. Där sägs att Elisabeth Pihls far skall ha varit komminister i Växjö. Till yttermera visso förekommer i tryckta källor en uppgift om att Samuel Pihl skall ha varit rektor i Västervik*. Kan denna levnadsbeskrivning över kyrkoherden Samuel Björkman ha bidragit till att allt blev så fel?  
 
Inte förrän i Smolandi Upsaliensis, 1700-1744 faller sakernas rätta tillstånd på plats. Wilstadius omtalar här i sin beskrivning av härads-hövdingen Petrus Wickenbergs levnadsöden mycket riktigt att han varit gift med Elisabeth Pihl i hennes 2:a gifte. Han berättar vidare att Elisabeth Pihl var dotter till komministern i Västervik Samuel Pihl och Agneta Malmén samt att hon tidigare varit gift med regementsskrivaren Peter Björkman, död i Växjö peståret 1710.
 
* Hämtat från en likpredikan efter Andreas Pihl, kh i Nyköping och bror till Elisabeth Pihl. Samuel Pihl var bevisligen inte rektor.