NULL Skriv ut sidan - Bouppteckningar kontra dödbok

Anbytarforum

Titel: Bouppteckningar kontra dödbok
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2011-07-09, 18:51
I vilket fall så är det noteringen i dödboken som gäller, andra datum får tas upp som anmärkningar.
 
Jaså...?
 
Varför skulle man vid bouppteckningsförrättningen vara så allmänt förvirrad och upprörd att vi inte kan lita på dödsdatum i bouppteckningen? Visst är det omskakande att mista en anhörig, men förrättningen sker ju trots allt en tid efter begravningen, så då borde man ha hunnit att hämta sig såpass att man kan tänka klart...
 
Som brukar framgå av bouppteckningarna förmanades boets uppgivare strängeligen att ange allt korrekt, och alla aktuella dokument (skuldebrev, lagfarter, testamente m.m.) uppvisades, och varenda liten pinal redovisades noggrannt (till skillnad mot våra dagars summariska bouppteckningar). Är det bara just dödsdatumet av alla dessa uppgifter som vi ska sätta ett frågetecken efter, eller är hela bouppteckningen opålitlig p.g.a. de anhörigas tillfälliga sinnesförvirring?
 
Även om de anhöriga meddelade prästen med största möjliga skyndsamhet, så kunde den tiden variera både p.g.a. avstånd i stora socknar och årstid och väder. Vi kan alltså inte vara säkra på exakt när prästen blev underrättad. Och dessutom kunde uppgiften som sagt först noteras på en lös lapp, inte sällan av någon annan än prästen själv. Så om prästen har en oläslig lapp [och] hör [...] med klockaren eller någon annan betrodd person innan han slutligen skriver in dödsdatum, varför skulle då den uppgiften vara mer tillförlitlig än den i bouppteckningen?
 
Det brukade f.ö. vara en betrodd person i bygden, ofta en nämndeman, som förrättade bouppteckningen.
 
Då bouppteckningen förrättades efter begravningen, så är det naturligtvis riktigt att prästen definitivt [hade] informationen tidigare än bouppteckningen ägde rum - men det är alltså inte det samma som att han måste ha fått den omedelbart, och det betyder inte heller att den alltid nådde honom direkt från de anhöriga.
 
Uppgifterna i bouppteckningen lämnades däremot av de anhöriga direkt till förrättningsmannen, som nedtecknade dem där och då.
 
Helt säkert kan vi sällan veta; det handlar som vanligt om att bedöma källornas trovärdighet i det enskilda fallet - men just den sistnämnda omständigheten gör i varje fall att jag rent allmänt sätter större tilltro till dödsdatum i bouppteckningen än det i dödboken, om de skiljer sig åt och det inte på annat sätt kan bekräftas att dödbokens uppgift är korrekt.