NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2011

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 21 januari, 2011
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2011-01-04, 16:42
Vad är värst? De gamla felaktigheter som publicerades i genealogiska storverk som Svenska ättartal och Elgenstierna utan möjlighet till rättelser, åtminstone inte snabba sådana, eller digitala felaktigheter som mångkopieras och även publiceras på fler internetsidor?  
 
Det är förstås bara att inse att det är olika negativa konsekvenser av publicering i olika former, som vi får tackla så gott det nu går.  
 
En fördel med internet är möjligheterna till snabba upptäckter även av det som är fel och då möjligheter att rätta dessa antingen direkt till den som publicerat uppgifterna eller som här på Anbytarforum. En intressant diskussion kan då också uppstå om olika möjligheter och dessas källkritiska värde.
 
Där har noggranna källangivelser en viktig funktion, men även källkritiken, dvs att värdera de olika källornas värde, antingen genom att kolla samtliga uppgifter eller om det är större mängder genom stickprovskontroller. Även när, var och hur källan uppstått är förstås viktigt.
 
Faktum är att många källanvisningar leder till föråldrade, spekulativa eller rent av felaktiga källor.  
 
I min egen släktforskning är min huvudprincip att vara så noggrann som möjligt, såväl med uppgifter som med källangivelserna.  
 
När det gäller min äldste sons kungliga anor via Gustaf Vasa, så tändes en sorts lekfullhet hos mig för drygt 10 år sedan då jag såg den erfarna släktforskaren Bo Lindwalls artikel om Erik den XIV:anor här på Rötter:  
 
http://www.genealogi.se/erik.htm
 
Dessa uppgifter tog jag med när min son gjorde min hemsida se:  
http://hem.bredband.net/simander2/simanderskapalatset/bjorn/bmfmf.htm
http://hem.bredband.net/simander2/simanderskapalatset/bjorn/bmfmm.htm
 
Men jag tog mig också för att komplettera med vad jag fann i NE som då skulle vara kvalitetssäkrad.  
 
Dessutom ville jag, med angivande av källor, se hur långt fantasin tog anorna i Nordisk Familjboks Uggleband och andra historiska böcker (Åke Ohlmarks, med flera. Därefter tänkte jag mig, som Leif Persson är inne på här ovan, att få hjälp med att sortera vad som är rätt att ha med i en antavla och vad som inte är det. Endast en forskare har med rätta reagerat på detta, men kunde tyvärr inte hjälpa mig med rättelserna. Medeltidsgenealogi kan jag mycket lite om, ännu mindre i utlandet. Det vore verkligen roligt att någon gång få reda på vilka anor som är rätt och vilka som är fel bland dessa och även flera andra av adelsgrenarna förstås.
 
(Meddelandet ändrat av simson 2011-01-04 17:23)