NULL Skriv ut sidan - Anor på Internet

Anbytarforum

Titel: Anor på Internet
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2011-01-23, 12:47
Visst är det så Bengt! Därför är det bra att det förekommit en del inflyttningar med utomnordiska anor.  
 
Men om man tänker sig att en vikingahövding, eller någon i hans följe, tog med sig en orientalisk flicka hem, eller flera, som sedan fick ett antal ättlingar, så är sannolikheten även stor för att en stor del av oss härstammar från en sådan kvinna och om hade förstås släkt där hon kom ifrån som hunnit få många ättlingar, så på så vis kan vi tänka oss att det gamla uttrycket; Vi är en enda stor oäkta familj lever upp till sitt rykte.  
 
Att bevisa hur det skett längre tillbaka än historiska dokument, som inte nödvändigtvis behöver tala sanning, låter sig kanske göras med DNA-teknik i en snarare framtid än vad vi anar, där man kan spåra sina förfäder och hur alla ättlingar hänger ihop med dessa, men inte ha något namn på och inte veta när de föddes och när de dog eller något om deras liv, annat än hur de är släkt med individer i överlevande släktgrenar och skeletten i utdöda sådana. Hela jordens befolkning i en databas! När kan det ske? Är det intressant för forskningen, för oss enskilda släktforskare?
 
Ta bara hur vi tänkt om framtiden förr, som när vi diskuterade nyheten internet på en släktforkarkurs i början av 1990-talet, där dataexperterna i gruppen fnös åt min fråga om även bilder möjligen kunde överföras, vilket avfärdades som att det skulle dröja låååångt in i framtiden, eftersom det krävde sådana minnesresurser. Någon förutsåg väl att det möjligen kunde gå lite fortare än andra då. Med facit på hand vet vi hur fort det gått. Idag sänds hela databaser och snart hela världslitteraturen runt med text och bild och alla ljudfiler dessutom! På gott och ont!  
 
Hur långt genetiken kommit i sin möjliga utvecklingen kan ingen veta just nu, men att den kommer att utvecklas mycket längre och snabbt råder det väl inget tvivel om. Frågan är vart det för oss, inte bara på släktforskningens område, utan även som samhällsfenomen. Där är Island mycket intressant som sålt kartläggningen av hela i stort hela sin befolknings DNA, vilken sedan kan ihopkopplas med Norge, Danmark, Storbritannien och övriga områden som folk kommit ifrån. Hur länge dröjer det innan Islands befolkning ligger på internet, om den inte redan gör det någonstans? Framtiden lär utvisa.....