NULL Skriv ut sidan - Anor på Internet

Anbytarforum

Titel: Anor på Internet
Skrivet av: Hasse Hultman skrivet 2011-01-21, 11:14
Att klippa och klistra ihop ett släktträd från källor på internet utan att själv studera och bedöma originalkällornas rimlighet är inte släktforskning. Att sedan publicera sådana släktträd på nätet anser jag omdömeslöst och oseriöst. De flesta av oss har väl sett felaktiga uppgifter på nätet, som återkommer om och om igen i nya publikationer. Det hjälper inte att man själv försöker publicera korrekta resultat.
 
De som klipper och klistrar sina släktträd väljer antagligen som källor just de publikationer som går ned till Harald Hårfager eller Djingis Khan och därmed blir det oftast de mest oseriösa publikationerna som kopieras om och om igen.
 
Som seriös forskare måste man ta hänsyn till att man inte kan vara 100% säker på ett släktskap mellan två närliggande generationer ens på 1800 eller 1900 talet. När vi anser oss bergsäkra på ett släktskap kanske det ändå finns 10% sannolikhet att vi har fel. Det kan ju till och med vara fel i originalkällorna. Ju längre tillbaka i tiden vi går ju större blir sannolikheten att våra slutsatser om släktskap är fel.
 
Inte ens om man skulle vara bergsäker (90%) på släktskapet i varje led i 20 generationer blir det mer än cirka 10% sannolikhet att generation 1 är släkt med generation 20.
 
Jag påstår alltså att i mer än 9 av 10 publikationer på nätet med 20 generationer eller mer så är inte generation 1 släkt med generation 20 på det sätt som redovisas.