NULL Skriv ut sidan - Anrep, Svenska adelns ättar-taflor

Anbytarforum

Titel: Anrep, Svenska adelns ättar-taflor
Skrivet av: Urban Sikeborg skrivet 2014-08-11, 11:47
När man talar om Gabriel Anreps utgåva av Riddarhusets stamtavlor kontra Gustaf Elgenstierna bör man ha i minnet att de arbetade under helt skilda villkor. Anreps uppgift var att skapa en utgåva av de befintliga stamtavlorna med utökade biografier, Elgenstiernas att revidera stamtavlorna från grunden. Jag citerar mig själv här:
 
»Vid mitten av 1800-talet anlitades Gabriel Anrep (? 1907) för att ge ut en tryckt upplaga av adelns stamtavlor, som de såg ut på riddarhuset. Stamtavlorna har beskrivits som 'knappast annat än konglomerat af äldre genealogier', och med tanke på förutsättningarna gjorde Anrep en enastående insats. Anrep insåg emellertid att åtskilliga av stamtavlornas uppgifter var felaktiga, men han ska då inte ha tillåtits av riddarhusdirektionen att göra några egentliga rättningar. Som redaktören för Personhistorisk tidskrift Holger Rosman skrev 1905, då Anrep ännu levde: 'För att få verkställa arbetet förde han en strid, där skarpa ord icke saknades, och då medgifvande ändtligen gafs, var det med inskränkande villkor.' (...) Resultatet av Anreps arbete, Svenska adelns ättar-taflor i fyra band (1858-1864), blev i alla fall 'en af de mest oskattbara handböcker, som någonsin blifvit skrifven till tjänst för historieforskning' och en milstolpe i kartläggandet av den svenska, introducerade adelns börd. Det var det största genealogiska verk som ditintills tryckts, ett standardverk som blev tillgängligt för en bred krets och som gjorde det möjligt för ett mycket stort antal svenskar att räkna släktskap med någon adlig ätt. Det kom också att aktualisera behovet av en ordentlig revidering av stamtavlorna, något som så småningom resulterade i Gustaf Elgenstiernas stora utgåva.» [Svensk Genealogisk Tidskrift, 2011:1]
 
Att Anreps ättartavlor görs tillgängliga på nätet är därför motiverat, men det går inte att komma ifrån att det till ansenliga delar är föråldrat och att det redan var så när det gavs ut. Men det är ett problem om det faktum att Anreps utgåva är tillgänglig gratis på nätet gör att släktforskare i första hand vänder sig dit snarare än till senare arbeten. Svenska Wikipedia har hundratals person- och släktartiklar som helt eller delvis använder Anreps ättar-tavlor som källa. Föråldrade uppgifter hos Anrep verkar där till och med kunna framställas som likvärdiga senare forskningsresultat, som om det inte funnes klarhet i vad som gäller. Wikipedia-artikeln Rålamb (https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5lamb) är åtminstone ett exempel på detta; belysande är också artikelns diskussionssida.
 
Vänliga hälsningar
 
Urban