NULL Skriv ut sidan - Vadfors """"byalängder""""

Anbytarforum

Titel: Vadfors """"byalängder""""
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2002-09-16, 10:27
Anna-Lisa!
 
Du skriver Om det är något som verkar helt osannolikt så måste man så klart reagera och försöka ta?reda på om det är rimligt och möjligt.  
 
Problemet med Vadfors' byalängder är att de allra flesta tveksamheter och felaktigheter som jag och andra träffat på hos Vadfors INTE går att upptäcka om du inte gör en noggrann källgenomgång, vilket kan vara nog så knepigt och väldigt tidsödande eftersom den gode Vadfors inte anser sig behöva ange källor. Att enbart skriva i förordet att man använt kyrkböcker, domböcker och skattelängder är inte ett acceptabelt sätt att ange sina källor om det skall finnas någon rimlig kontrollmöjlighet.  
 
Ett exempel på en uppgift hos Vadfors, som förefaller högst sannolik men tyvärr är fel, är hans uppgift att skomakaren Johan Eliasson (gift med Elisabet Johansdotter) i Vinsbo, Norrbärke sn, var son till länsmannen Elias Johansson (d. 1675) i Vinsbo. Johan Eliasson var i själva verket son till skomakaren Elias Andersson (d. 1674) i Ställviken, Grangärde sn. Elias Johansson i Vinsbo hade också en son som hette Johan, men han var gift till Moren i Norrbärke (se min utredning om detta i Lennart Ekman, Jussi Björlings antavla, Svenska Antavlor 6/1997 s. 249 not 45-46).
 
Jag kan hålla med dig om att Vadfors byalängder kan hjälpa dig att komma vidare om du kört fast i din forskning, men detta förutsätter givetvis att du har tid och möjlighet att kontrollera uppgifterna mot kyrkböcker, domböcker och skattelängder. Särskilt domboksreferaten som Vadfors sammanställt till varje by i Norrbärkes byalängder (saknas i Grangärdes byalängder) är givetvis nyttiga, men de innhåller enligt min mening en onöjaktigt stor mängd feltolkningar av dombokstexterna. De styrker inte heller alla angivna släktskap för tiden före kyrkbokföringen, så många gånger får man tyvärr inte svar på varifrån Vadfors hämtat sin information, trots kontroll mot domböckerna.    
 
Se vidare mitt svar till ditt inlägg under Norrbärke (http://forum.genealogi.se/index.php?topic=4235) (16 sept 2002 kl. 08.56).