NULL Skriv ut sidan - Landskapshandlingar - noteringar i

Anbytarforum

Titel: Landskapshandlingar - noteringar i
Skrivet av: Bengt Rydh skrivet 2010-09-19, 09:13
Växjöprofessorn Lars-Olof Larsson diskuterar i boken Bönder och gårdar i stormaktspolitikens skugga (1983) begreppet ödeshemman. Från sidan 206 kan följande citeras:
 
Medan förmedlingarna i allt väsentligt förblir konstanta, ökar ödeshemman under den senare delen av Karl XII:s regering. Det är en företelse som sedan länge uppmärksammats av den historiska forskningen och tidvis föranlett en intensiv debatt om det ekonomiksa tillståndet i riket under Stora nordiska krigets slutskede. En väsentlig del av denna debatt har gällt den faktiska innebörden om termen öde, ödehemman, etc. Medan äldre forskning var benägen att uppfatta ödetermen bokstavligt, hävdade särskilt Sigurd Schartau, att begreppet öde inte var fixerat till sitt innehåll utan växlade, inte minst när det användes som kameral term i avkortningslängder och liknande. I det senaste större inlägget i debatten om det inre tillståndet i riket under Karl XII:s tid har Gunnar Olander däremot kategoriskt hävdat, att ödeshemman överallt avsett hemman utan åbo. Olanders uppfattning står helt i strid med de resultat, som senare forskning har kommit fram till vad gäller kameralt öde under sent 1500-tal och tidigt 1600-tal. Även för det sena 1600-talet har Jörgen Weibull i sin undersökning av läget i Skåne efter kriget 1676-79 påvisat att ödetermen inte alltid kan tolkas bokstavligt som hemman utan åbo, alltså dom demografiskt öde
 
När det gäller den refererade forskningen anger Larsson följande källor:
? Österberg E., Gränsbygd under krig. Ekonomiska, demografiska och administrativa förhållanden i sydvästra Sverige under och efter sjuårskriget (1971)
? J. Weibull, Ödesjord och ödemantal i 1680-talets Skåne (1958).
 
Själv har jag någon gång stött på att ett hemman i mantalslängden står som öde men att det i domboken framgår att det bott personer på ödeshemmanet.