NULL Skriv ut sidan - Släktforskning med hjälp av gårdsnamn

Anbytarforum

Titel: Släktforskning med hjälp av gårdsnamn
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2009-10-03, 14:11
Vi har Kerstop i sydligaste Bjuråker i Malung som jag har i mantalslängder kunnat spåra till Kristophet Bagge som finns i Älvsborgs Lösen 1618-1619. Gården har av Dalatrafik förvrängts till Kerstorp! Västra Fors som är en hel by har förvrängts till Västerfors! Jag tänker på den elektroniska skylten man använder vid anrop i bussen. Här har hembygdsföreningarna i länet att kolla upp namnen i systemen för uppenbarligen finns många brister. De två exmeplen gäller Malung.  
 
Nu kom jag lite utanför ämnet. :-) Åter till det du skrev. Det skulle innebära att Kristoffer byggde gården. Jag har tyvärr inte kunnat se hos vem han var måg hos, för det anser jag att en främling, norrman som han måste ha blivit gift till. Hans gård, senare kallad Kerstop, kan i enligthet med sedvanlig prais, vara en avstyckning från en äldre gård.  
 
Klannamn i Sverige under medeltiden anser jag är långsökt. Finns det belägg för det? Dessutom skulle det i Sverige vedertagna begreppet ätt vara bättre. Men jag har faktiskt aldrig hört talas om begreppet ättenamn eller ättnamn. Men redan när landskapslagarna skrevs ned under 1100- och 1200-talen, så var ättebegreppet föråldrat och jurudiskt sett helt eller nästan helt ur bruk.  
 
Intressant att du hittat gårdsnamn äldre än 1600-talet. Jag har läst ett påstående om att gårdsnamnen i Dalarna uppstod under 1600-talet. Var detta kommer från är jag osäker på, men eventuellt från Nils Fribergs arbete om Dalarnas befolkning under 1600-talet där han har gått igenom gamla husförhörsländer och jämfört med mantalslängder.  
 
I Malung finns både överflyttning av gårdsnamn till ny gård/övertagen gård och att man som ingift tar över hustruns gårdsnamn. Det senare har lite förklenande kallats för särknamn.
 
Exempel 1: Min morfars farbror Pellanna Per Jonsson, född på Pellannagården i Idbäck, Malung, blir gift till en annan bym Holarna. Än idag heter den gården Pellannagården, trots att den vid tiden för hans gifte hette Mångs. Men han var småskollärare och kanske, ansågs både hans fars och mors släkter som lite förmer än den flesta allmogesläkter.  
 
Exempel 2: Min morfars farfar hette Fall Jonas Persson och var från Falla i Norra Mon i Malung. Han blev gift till Pellanna i Idbäck och kallas i bevarade dokumnet oftast, men inte alltid (!) för Pellanna Jonas Persson.  
 
Björn Sonesson, i byn Idbäck kallad Pellanna Björn (Jag bär inte Pellannanamnet formellt, men kan tänka sig att antaga det i framtiden.)