NULL Skriv ut sidan - Söka material på nätet

Anbytarforum

Titel: Söka material på nätet
Skrivet av: Tommy Petersson skrivet 2013-11-15, 13:20
När det gäller källorna tycker jag såhär:
 
Ancestry har ju svart-vita bilder från mikrofilm, inte alltid så tydliga. Förutom kyrkböckerna har de också SCB-utdragen från de år fram till 1941 där man inte kunnat lägga upp bilder från originalkyrkboken då den fortfarande används och därför har för nya uppgifter för att sekretessen ska tillåta det. Dessutom finns sökmöjligheter, tyvärr är nytttigheten något dämpad av dåligt gjord indexering av kineser som inte känner till svenska namn. Sedan kan man ju lätt få tips på om uppgifter att undersöka genom att kolla i andra släktträd, framförallt om man har utvandrare till USA i släkten, och därigenom få kontakt med levande släktingar och få foton från dem och deras träd. Sedan har de ett enkelt men användbart program som kan laddas ner från ancestry.se.
 
SVAR har jag bara använt någon gång på lokala biblioteket, tänker ta det ett tag nästa år när abonnemanget på Ancestry går ut nästa år (jag har nu Ancestry och Arkiv Digital). Man kan väl säga att SVAR har alla svenska uppgifter som Ancestry har, plus en hel del dokument andra än de vanligaste födda-vigda-döda. SVAR har samma svart-vita bilder som Ancestry och har också sökmöjligheter, men alla verkar klaga på gränssnittet - både det gamla och det omgjorda - samt på deras bildvisningsprogram DjVu.
 
Arkiv Digital satsar på att ha de snyggaste och tydligaste bilderna genom att åka ut och ta bilder med digitalkameror av kyrkböckerna. För vissa böcker är det - för en som inte är expert på att tyda gammal skrift - skillnaden mellan att kunna tyda skriften eller inte. För några få är den svart-vita bilden tydligare, medan för majoriteten av bilder alla går att tyda men Arkiv Digitals ser bra mycket snyggare ut att ta med på en webbsida/i utskrifter. Det som saknas i Arkiv Digital är indexering av uppgifter och därmed sökmöjligheter.
 
Alla tre börjar nu få bra täckning av kyrkböcker för de olika delarna av landet, men det kan finnas mycket viktiga skillnader för just de socknar som är intressanta för dig. Så bäst är att först kolla allihop, bäst på ett bibliotek med släktforskningsavdelning.
 
Förutom dessa otiginalkällor finns det många bra hjälpmedel som underlättar sökningar efter uppgifter. Via medlemskap i dis.se kan man få tillgång till DiSByt, en databas med uppgifter som på liknande sätt som med Ancestry kan ge dig tips om vilket år och socken du ska kontrollera för att hitta en viss person. Lokala släktforskningsföreningar ger ut CD-skivor som är en stor hjälp för att hitta personer och familjesamband, sedan finns skivor som Sveriges Dödbok och Sveriges Befolkning 1880/1890/1900/1970/1980/1990. Det är för dyrt att köpa alla dessa skivor, med biblioteken har ofta en del av dem och lokala släktforskningsföreningen kan ha en stor mängd av dem. Eller har man några släktforskande vänner och köper en eller ett par skivor var.
 
Dessutom finns det gratisinfo på nätet som är trovärdig och värd att utgå ifrån (förutom all desinformation på nätet...). Jag känner mest till Södra Sverige, där finns t.ex. http://ddss.nu, http://diginpast.se och http://www.blekingesf.se/. För andra delar av Sverige finns kanske motsvarande.
 
(Meddelandet ändrat av tommypeters 2013-11-15 13:21)
 
(Meddelandet ändrat av tommypeters 2013-11-15 13:22)