NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-11

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-11
Skrivet av: Jörgen Tollesson skrivet 2005-04-09, 12:35
Per har dessvärre rätt, det handlar om okunskap hos Genline.
 
Inte är det så att Värmland hette 'Närke Värmland' en gång i tiden! Däremot var det så att Värmland tillhörde Närke-Värmlands län under perioderna 1634-1639 och 1654-1779.
 
Och vad menas med följande (citat ur Ingegerds svar från Genline ovan)?: Eftersom vi lägger in originalfilmerna har vi tagit och lagt in detta i vår databas.
 
Originalfilmerna? Mormonfilmerna, som Genline digitaliserar, är naturligtvis inget annat än kopior av kyrkoböckerna... J Och när kyrkoböckerna filmades av mormonerna, så gjordes det i landsarkiven - där kyrkoböckerna är ordnade socken för socken, utan uppdelning med en del av arkivet på ett ställe och en annan del på ett annat ställe om socknen bytt län under historiens gång.
 
I arkiven håller man alltså en arkivbildares (i det här fallet församlingen, men samma sak gäller naturligtvis också tingsrätter m.m.) arkiv samlat enligt den s.k. proveniensprincipen (proveniens=ursprung), d.v.s arkivhandlingarna från ett arkiv varken blandas samman med handlingar från andra arkiv eller delas upp; det är ju ett och samma kyrkoarkiv, även om socknen har hört till olika län under olika perioder.
 
SVAR har däremot en katalog för varje län. Detta för att man ska kunna köpa en katalog över mikrokorten i sitt län, utan att behöva köpa hela landet (som omfattar flera tjocka pärmar); det går ju också fortare att hitta en socken när man vid kortbeställningen söker i katalogen på biblioteket (där hela landets kataloger brukar finnas), om man bara behöver bläddra i ett län.
 
Det enda skälet för Genline eller SVAR att ordna socknarna länsvis är alltså att det ska bli överskådligare och lättare att hitta - men resultatet blir ju det rakt motsatta om en sockens arkiv är uppdelat på flera län.
 
Och än rörigare blir det om man dubblerar socknarna, så att hela kyrkoarkivet för t.ex. värmländska socknar återfinns under både Värmlands och Närke-Värmlands län, vilket ju innebär att kyrkoböckerna för en tid återfinns under ett under län socknen inte tillhörde då. Då blir det ju varken hackat eller malet; man håller inte fast vid en länsindelning, och man följer inte den indelning som gällde då när respektive bok upprättades.
 
Detta är som bäddat för förvirring och missförstånd; släktforskare som hittar uppgifter om sina värmländska förfäder på 1800-talet kan ju komma att notera deras socknar som tillhörande Närke-Värmlands län då, om de inte själva känner till den riktiga länsindelningen.
 
För att undvika detta får man antingen ha en församlingslista för hela landet (med en sida per bokstav) eller hålla fast vid en länsindelning där varje församling återfinns en gång. Sedan kan man alltid diskutera vilken länsindelning man ska följa:
 
· Den nuvarande, som ligger till grund för landsarkivens distrikt. Detta betyder t.ex. att kyrkoarkivet från västgötasocknen Habo, som under hela kyrkobokföringens tid tillhört Skaraborgs län, återfinns under Jönköpings län som den nu tillhör (och därmed också förvaras i Vadstena landsarkiv).
 
· Den länsindelning som gällde när folbokföringen överfördes från kyrkan till skattemyndigheten 1991. Detta innebär också att man följer länsindelningen innan de nya storlänen Skåne och Västra Götaland bildades, d.v.s. man har med de gamla länen Kristianstad, Malmöhus, Göteborg och Bohus, Älvsborg samt Skaraborg.SVAR har (om man inte ändrat det på sistone) valt att hålla fast vid det sistnämnda.