NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-08

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-08
Skrivet av: Lotta Nordin (Lotta) skrivet 2003-09-13, 17:25
För att återgå till Genlines ”intensivkurs i släktforskning”.
 
En fråga som osökt dyker upp är varför vi som redan abonnerar på Genline får erbjudandet per epost. Är det inte ganska troligt att vi redan vet hur man bär sig åt? (Jag får även en massa erbjudanden om olika typer av abonnemang; sommar-, månads- och pröva-på-abonnemang, vilket är ganska onödigt när jag redan har ett tvåårsabonnemang.)
 
Det är inte den enda frågan man ställer sig när man läser om kursen. På Genlines hemsida under information om kursen får man reda på att den ska hållas 14-16 november, via eposterbjudandet får man också reda på vilka som ska vara lärare, man får reda på priset för kursen och vad som ska läras ut. Men var ska kursen hållas? I Ystad eller Kiruna eller..var? Det kan kanske spela roll för den som är intresserad.
 
Priset för kursen anser jag är rena rånet. 8000:- för en tredagarskurs! Vad är det som kostar så mycket? Eller ingår ett flerårsabonnemang på Genline i kursavgiften?  
 
Enda förkunskaperna som krävs är viss datorvana och nyfiken på släkten. Är man inte väl mycket optimist om man tror att man ska lära nybörjare grundläggande kunskaper om källor, använda släktforskarprogrammet DISGEN och att hitta i och läsa scannade kyrkböcker på enbart tre dagar? För att få ett någorlunda hum om vardera av de sakerna behövs nog tre dagar per del, minst.
Inte heller talar man någonstans om att man bör ha sina rötter inom de landskap som Genline redan har scannat. Har man inte det har man inte heller mycket glädje av att gå denna kurs och lära sig forska via Genlines databas. Vad säger man till en kursdeltagare som betalat 8000:- och upptäcker att hon/han har alla sina rötter i ett landskap som inte finns scannat? Pengarna tillbaka?
 
Med det här upplägget av kursen ser det inte ut att vara något att överhuvudtaget tänka på för en nybörjare.  
 
Ska kurser nödvändigtvis hållas som ska ge kunskaper i forskning via Genline, så kan man väl nöja sig med bara det. Håll kurserna någonstans i de landskap som finns inscannade och där sannolikheten är störst att det kan finnas några som är intresserade och som har sin släkt inom dessa områden. Förlägg kurserna till t ex folkhögskolor där priserna kan bli rimliga, även med helpension. Det finns duktiga utbildade cirkelledare överallt inom släktforskarföreningarna ute i landet som kan anlitas vid sådana kurser.