NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 01 mars, 2013

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 01 mars, 2013
Skrivet av: Ann-Louise Paulsson skrivet 2012-03-20, 09:13
Svar angående inläggen om de namnindexerade födelseuppgifterna för 1880-1920:  
 
Ancestry.se har valt att indexera födelseuppgifterna från SCB-materialet 1880-1920 framför allt för att göra det enklare för nybörjare att komma igång med släktforskning och för att ännu fler ska upptäcka hur spännande det är att söka sina rötter. Vi har fått mycket positiv respons från personer som tycker att det underlättar att hitta de uppgifter de behöver för att komma igång med sin forskning.  
 
Samlingen ”Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1880-1920”  innehåller mer än 5,6 miljoner barn samt deras föräldrar vilket innebär totalt cirka 15 miljoner personer och betydligt fler namn. Våra indexeringspartners, i det här fallet ett företag i Kina, är experter på teckentolkning och mycket erfarna vad gäller indexering av material på olika språk.  
I en indexerad samling av den här storleken är det dock oundvikligt att en del namn blir felindexerade och som alltid med andrahandskällor rekommenderar vi att man kontrollerar det indexerade materialet mot originalkällan.  
 
Just i det här fallet har vi haft en del problem med indexeringen. Anledningen har varit ett pressat tidsschema och indexerare med begränsad erfarenhet av att indexera svenska historiska dokument. Vi arbetar därför intensivt med att förbättra kvaliteten och kommer inom kort successivt att göra uppdateringar av databasen.  
 
Det är viktigt att påpeka att indexerade uppgifter är ett hjälpmedel och aldrig 100 procent korrekt material även om vi naturligtvis strävar efter att få det så korrekt som möjligt. Vi rekommenderar även att man provar att söka på olika stavningar av namn då prästens stavning av samma namn kan variera mellan födelseuppgifterna.  
 
Ancestry.se har för avsikt att fortsätta att indexera svenska historiska dokument. Vi tror att indexeringen har stor betydelse för att få fler personer intresserade av denna fantasiska hobby.  
 
Mvh,
Ann-Louise Paulsson
Ancestry.se