NULL Skriv ut sidan - Riksarkivet, Arninge

Anbytarforum

Titel: Riksarkivet, Arninge
Skrivet av: Carl Szabad skrivet 2010-11-02, 12:15
AnnBritt! Alla fotograferingar har skett av de fysiska böckerna, originalhandlingarna. Sen skapas det ibland flera generationer av filmkopior innan vi kan läsa dem på skärmen.
 
Genlines bilder av kyrkböckerna eller de tidiga SCB-utdragen är skannade från en tredjegenerationskopia av mormonfilmen, medan deras nyare församlingsböcker är en skanning av en fjärdegenerationskopia (mikrokort). SVARs bilder är skannade i Utah från mormonernas originalfilm (förstagenerationen, alltså) eller från en egen förstagenerationsfilm eller också är kyrkboksvolymerna skannade direkt. AD fotograferar handlingarna direkt.
 
I Genline hittar du andra uppgifter skriver du. Men både Genline, SVAR och AD redovisar ju bara bilder av handlingar. Sen kallar de handlingarna olika, där Riksarkivet SVAR och AD använder den korrekta benämningen, medan Genline använder en gammal förlegad struktur. Fast AD har ju inte fotograferat så mycket nytt material, utan det mesta fanns redan tidigare som mormonfilmer. Dessutom har de avstått från vissa viktiga kyrkboksserier, i första hand kyrkoräkenskaperna men även kommunionböcker, där dessa kunnat komplettera brist på husförhörslängder.
 
Numret på ett mikrokort är ointressant som källa, eftersom det inte går att spåra tillbaka någorlunda enkelt. På samma sätt är GID-numret ointressant för den som inte råkar ha tillgång till ett Genline-abonnemang. Poängen med en källhänvisning är att man lätt ska kunna återvända till handlingen, oavsett vilken aktör man använder som fönster in i källorna. Det är alltså själva handlingen, som den finns benämnd i första hand i NAD, som är själva källan.
 
När det gäller SCB-utdragen av ministerialböckerna fick jag (också på 1970-talet) lära mig att använda förkortningarna fbu (födelseboksutdrag), vbu (vigselboksutdrag) och dbu (dödboksutdrag). Det räcker bra, eftersom SCB-utdragen är identiskt lika utformade över hela landet och under hela perioden 1860-1949. De innehåller årliga avskrifter, strukturerade länsvis enligt ovan och sammanbundna årsvis. Men det gäller att i källhänvisningen skilja mellan om man fått uppgiften ur (en bild av) en kyrkbok i original eller (en bild ur) ett SCB-utdrag, eftersom det senare kan vara fel avskrivet, även om det är sällsynt.