NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2014

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 13 december, 2014
Skrivet av: Paul Bergström skrivet 2014-12-13, 14:56
Har fortsatt att följa diskussionen i denna tråd och menar att man kan koka ner det hela till några få slutsatser och frågor.
 
Först så kan jag tycka att det är all idé att skilja på programvara och information i den här diskussionen. Om nu utgivaren anser sig enbart vilja utveckla programvara för Windows så är det givetvis dennes fulla rätt. Man kanske inte vill ta de extra kostnader som övrig utveckling ger. Den får dock själv också svara för de konsekvenser detta får t.ex. att det finns folk som inte är nöjda med detta val.
 
Nästa spörsmål är då informationen i sig. Här har då utgivaren ett nytt val. Vill man binda informationen till programvaran så att den enbart blir tillgänglig via utvecklad medföljande programvara eller vill man hålla informationen öppen så att envar själv har valet att utveckla programvara även för andra plattformar?
 
Här är det tydligt att utgivaren valt att även här stänga dörren till övriga plattformar trots att det i sig inte hade medfört några som helst ökade utvecklingskostnader. Svaret står nog att finna på andra sidan bokföringsbladet. Om informationen hade varit fritt tillgänglig, t.ex. i på CD:n medföljande SQL-databaser, så hade risken varit uppenbar att informationen ganska snart mångfaldigats och varit fritt tillgänglig på Internet. Detta hade i sin tur påverkat försäljningssiffrorna neråt.
 
Därför så är slutsatsen ganska enkel. Dödboken finns enbart för Windows och enbart i programvaruspecifika databaser eftersom det är den säkraste vägen att trygga immaterialrätten till verket.  
 
Egentligen knyter denna diskussion i vissa delar an till Ett bättre Anbytarforum » Problemlösning som också rullar på i dessa dagar. Det finns ju en lite lustig inneboende konflikt mellan att genom öppna communities typ Anbytarforum eller annat communitybaserat informationsinsamlande och sedan skapa produkter i stängd kod.
 
Det poängteras den goda tanken att ha allt öppet sökbart (dvs utan medlemskap eller särskild programvara) och öppet tillgängligt för så många som möjligt (åter igen utan medlemskap eller särskild programvara) så som det fungerar på Anbytarforum - ett upplägg som med öppenhet som grund siktar på att kunna vara så många som möjligt till gagn (till skillnad från t.ex. stängda Facebook-grupper), men när det handlar om t.ex. Dödboks-CD:n så är det av någon anledning inte lika viktigt med öppenhet längre - att kunna maximera antalet användare blir sekundärt. Nästan som en Facebook-grupp för de som har Windows.
 
Avslutningsvis vill jag också säga att jag tror inte det hade sett ett smack annorlunda ut om det vore omvänt läge mellan Windows och Mac. Då hade Windows-användarna i stort sagt det som Mac-användarna säger nu för även om Mac rent tekniskt är besläktat med flera öppna system (t.ex. Linux, BSD,Illumos) så är det om möjligt än mer proprietärt än Windows.
 
(Meddelandet ändrat av pabe1250 2014-12-13 15:23)