NULL Skriv ut sidan - Reunion för Mac?

Anbytarforum

Titel: Reunion för Mac?
Skrivet av: Gunnar Flygh skrivet 2009-07-26, 14:40
Hej Inge!
Jag använder Reunion 9.07 och för regelbundet över gedcomfiler till DISGEN 8.1 utan problem. Tidigare gjorde jag samma sak med Reunion 8 och DISGEN 7.
 
Reunion för Macintosh är enl. min uppfattning det absolut bästa och mesta användarvänliga släktforskarprogrammet. Den enda, men stora nackdelen är att antavlorna i tabellform (som de heter i DISGEN) från Reunion är i princip oanvändbara. De listar t.ex. barnens namn med bara förnamn och födelseår, vilket är oanvändbart för att jämföra resultat med andra släktforskare. Men med hjälp av DISGEN (och Windows XP) i Maccen är det relativt enkelt att vid behov skapa användbara ”antavlor i tabellform”.
 
I Reunion: Arkiv -> Import/Export -> Exportera GEDCOM
 
Här gör man följande 3 val (förutom t.ex. om man vill exportera alla personer, deras barn etc)
1) Destination: ”GEDCOM 4.0”   (med valet Gedcom 5.5 ersätts de svenska bokstäverna av diverse andra tecken och texten blir i stort oläslig i DISGEN)
2) GEDCOM:  ”Windows”
3) Radlängd: ”72”  (har inte provat de andra alternativen, då ”72” alltid blir bra)
 
Klicka ”Exportera” och välj var filen ska sparas (lämpligen i den gemensamma mappen för Mac och Windows).
 
Öppna DISGEN:  ”Skapa -> Ny flock”
Fyll i en beskrivning för nya flocken och klicka ”Skapa”.
Gå till ”Verktyg -> Importera personer”
 
Under ”Fil att importera från” gå till den gemensamma mappen (Mac & Windows) och välj gedcomfilen. Under ”Mottagande flock” välj den nyss skapade flocken. Klicka ”Importera”.
 
För att sedan få en antavla i tabellform tillbaka till maccen:
1) Gå till ”Inställningar -> Antavlor” och välj vad som ska vara med.
2) Gå till ”Utskrift -> Skriv ut antavla för centrumpersonen”. I rutan ”Bygg antavla” väljs antal generationer och i nästa ruta ”Utskrift” väljs ”Utskriftsform”-”Tabell” samt ”Skriver ut till” -”RTF-fil”. Klicka ”Skriv ut”.
3) Fönstret ”Ange filnamn för utmatning” dyker upp. Här väljer man var filen ska sparas. Det lämpligaste är att spara i den gemensamma mappen (Mac & Windows). Detta går ofta, men ibland fås beskedet ”Ogiltligt filnamn”. Då får filen sparas på Windows skrivbord istället och man bara drar iconen med musen till den gemensamma mappen.
4) Nu är det bara att ifrån Word i Maccen öppna RTF-filen. Bland namn och födelseorter mm. står det nu infogat en del upprepningar av namn etc. Men klicka på ”dölj/visa stycke-markeringar etc”. så blir det helt normalt. Spara sedan som ett Microsoft Word-dokument.
 
Låter kanske omständigt, men efter ett antal gånger flyter det på.
 
Lycka till!   Gunnar