NULL Skriv ut sidan - Behöver hjälp - finns önskad funktionalitet?

Anbytarforum

Titel: Behöver hjälp - finns önskad funktionalitet?
Skrivet av: Carl Szabad skrivet 2011-04-11, 11:28
Carina! Svar följer:
 
1) Det finns ett antal släktforskarprogram (egentligen släktregistreringsprogram), där Disgen, Holger och Min släkt är de vanligaste och som även är anpassade efter svenska förhållanden och främst då den geografiska strukturen. Du kan hitta dem och testa provversioner här. Själv använder jag Holger och åtminstone i det programmet kan du ta ut frekvenstabeller för valfritt fält (3b i första inlägget). Alla programmen kan också exportera och importera data i det internationella Gedcom-formatet (2 i första inlägget). Källhänvisningar kan alla programmen hantera, men de ca 25 miljoner kyrkboksbilderna (kanske bortåt 100 TB) torde du knappast kunna jobba med offline om du nu skulle komma över materialet (7 i första inlägget).
 
2) Det finns tre operatörer på nätet av källmaterial. ArkivDigital har nyfotograferade kyrkböcker men är inte komplett över hela landet och har också valt bort vissa användbara serier av kyrkboksmaterialet. SVAR har störst sortiment med alla kyrkböcker in på 1900-talet och även alla skattelängder från 1530-talet och framåt och även alla militära rullor. Genline/Ancestry har sämst bildkvalitet och liksom AD bara kyrkböcker.
 
3) Referenser ska anges efter de olika arkivens litterabeteckningar, inte någon påhittad nutida kod. I sammanhanget kan också nämnas att Genlines beteckningar på kyrkboksvolymerna ofta är föråldrad och kan skapa förvirring.
 
4) Skivorna är inte dyra. Du får hela landets befolkning (5-9 miljoner personer beroende på tidsperiod) för en halv tusenlapp. De är mycket användbara när man ska leta efter någon som flyttat eller om du forskar ut en särskild släkt.
 
5) Avskrifter av ministerialböcker (=kyrkans födelse-, vigsel- och dödböcker).
 
6) Kyrkböckerna finn inte i Arninge utan på de olika landsarkiven runt om i landet. På Arninge finns däremot mikrokort med de filmade kyrkböckerna, men även SCBs avskrifter av ministerialböcker fram till 1949.
 
Men framför allt vill jag starkt rekommendera att du skaffar en lärobok för hur man forskar. När man blir biten är det väldigt kort inkubationstid innan man är fast och då vill man ha fram allt med en gång. Men utan att känna till hur och varför myndigheterna började registrera befolkningen (tidigast under 1530-talet) kommer du att köra fast många gånger.