NULL Skriv ut sidan - Utvandring - Krav på pass ?

Anbytarforum

Titel: Utvandring - Krav på pass ?
Skrivet av: Ingela Martenius skrivet 2005-10-19, 23:46
Det fanns pass under vissa perioder - men det var inte de amerikanska myndigheterna som var intresserade utan de svenska!
 
Fram till 1860 var det allmänt passtvång i Sverige, dvs för att förflytta sig utom eller inom Sverige måste man ha pass.
1860 avskaffades passtvånget, för alla slags resor.
1869 infördes att rederiagenterna måste rapportera alla utvandrare till polismyndigheten (i vissa hamnstäder som fick monopol på utvandringen; nämligen Göteborg, Helsingborg, Malmö, Norrköping, Stockholm).
Under första världskriget återinfördes så pass - men numera bara för utrikes resa.
 
Men det var som sagt bara de svenska myndigheterna som var intresserade - de amerikanska myndigheterna struntade mer eller mindre i vem man verkligen var. Var man frisk/arbetsför och arbetsvillig var man - som europ? (särskilt protestant från norra Europa) - välkommen. Vi har en rad exempel på såväl kända som okända människor som var eftersökta av svenska staten men fick en fristad i USA; på rak arm kan jag t ex utpeka Carl Jonas Love Almqvist.
 
Nu var det så att svenskar var så himla väluppfostrade att de inte kunde tänka sig att flytta utan ett flyttbetyg, så de tågade iväg till pastorsexpeditionen som ställde ut flyttbetyg på löpande band - men i USA fanns det ingen som var intresserad av dessa pappersbitar med viktig information på ett av de mindre europeiska språken. De flesta lämnade så småningom över sina flyttbetyg till kyrkoherden i den skandinavisk-lutheranska kyrka majoriteten trots allt ville tillhöra (hemma hade man kunnat grymta om kyrkan men det var en stor trygghet för många i ett vilt främmande land). Tyvärr har dessa flyttbetyg - med sin för släktforskare så intressanta information - i stor utsträckning blivit utrensade ... En hel del insåg dock att det egentligen inte var någon som var intresserad av flyttbetyget och sparade det som en del av minnen från hemmet i Sverige.
 
De amerikanska myndigheternas brist på intresse för dokumentation möjliggjorde ju också att man så enkelt bytte namn/identitet vid ankomsten till USA - man var den man sade att man var.
 
Ingela