NULL Skriv ut sidan - Barn utan känd moder

Anbytarforum

Titel: Barn utan känd moder
Skrivet av: Torsten Berglund skrivet 2001-12-31, 10:48
Benny!
 
Antagligen återspeglar den släktutredning som du kommit över, att födelseböckerna (doplängderna) för 1600-talet och början av 1700-talet i många fall endast anger faderns namn. Först senare på 1700-talet blir den vanligt att moderns namn också anges i födelselängderna. Forskning i övriga bevarade kyrkoarkivalier, såsom husförhörslängder, vigsel- och dödböcker, kan ge namnet på modern.
 
En särskild kategori barn med okänd mor är de utomäktenskapliga barn som föddes av anonyma föräldrar. Sådana barn, där såväl moderns som faderns namn utelämnats i födelseboken, förekommer knappast i kyrkböckerna förrän i slutet av 1700-talet och då fr.a. i Stockholm. År 1778 utfärdade nämligen Gustaf III det s.k. barnamordsplakatet, en lag som tillkom för att minska den höga spädbarnsdödligheten som rådde bland utomäktenskapligt födda barn. Lagen gav kvinnor rätt att framföda sitt barn utan att någon efterfrågade vem hon var och utan att riskera att åtalas. Med tanke på den sociala kontrollen i dåtidens samhälle var detta i praktiken bara möjligt i storstäderna, och den som ville framföda sitt barn anonymt begav sig oftast till Stockholm där möjligheten till anonymitet fanns hos någon av stadens många barnmorskor eller något av stadens barnbördshus.  
Om denna företelse, se vidare min uppsats Att forska om barn på Allmänna barnhuset i Släktforskarnas årsbok 1997, s 35ff och där anförd litteratur.