NULL Skriv ut sidan - Släktforska efter sekretessgränsen

Anbytarforum

Titel: Släktforska efter sekretessgränsen
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2010-09-27, 12:29
Gunnar tar upp Släktforskarförbudnets cd-skivor Sveriges befolkning 1970 respektive 1980 - de är också bra hjälpmedel men med dessa ska man komma ihåg att de ger en ögonblicksbild utan släktskap. Det finns alltså inget som säger att det är mamma, pappa, barn på en adress där, utan det kan vara t.ex. en styvfamilj även om alla heter Johansson.
 
När det gäller sekretess/PUL för olika längder på Internet, så går det ju inte att generalisera dels eftersom årtalen varierar för olika volymer, dels eftersom en församlings böcker sannolikt omfattar skilda årtal än en annan församlings, dels för att alla församlingars 1900-talsböcker ännu inte har digitaliserats.  
 
Sekretessprövningen görs inte av SVAR utan av Riksarkivet/Landsarkiven. Årtalen för tillgänglighet via Internet för originalkyrkböckerna ändrades av Riksarkivet i januari 2008, och jag tror det är de gränserna som gäller fortfarande (under förutsättning av kyrkboken ifråga finns digitalt, vilket alla alltså ännu inte gör) - se info här på Rötter, där nedanstående text har hämtats:
 
Nu har Riksarkivet bestämt sig för vilka tidsgränser som i fortsättningen skall gälla för publicering av digitala kyrkböcker på nätet. Ifrån den generella 100-årsgräns man i avvaktan på beslut har tillämpat, blir det nu två olika gränser, 70 respektive 85 år, samt en fix-punkt till och med 1980 (för flyttningslängder, konfirmationsböcker och vigsellängder). 70-årsgränsen kommer att gälla för Död och begravningsböcker och för hela SCB-materialet, medan det för Födelse- och dopböcker samt Församlingsböcker är 85-årsgränsen som kommer att gälla. Vissa specialregler för Stockholm och Göteborg kan komma att gälla liksom för de vigselböcker där känslig information om sterilisering olyckligtvis en gång infördes.
 
Detta ger vid handen att man kan råka på en originalvigselbok som är yngre än SCB-utdraget (1939 behöver alltså inte vara slutåret), och att du vid besök på landsarkivet kan få se yngre böcker (till 70 år) i deras digitala forskarsal än i publika SVAR och sedan ev. se yngre böcker i sekretessalen (på vissa landsarkiv får man sitta med personalen och kan läsa upp och ner, på andra får man inte följa med in).
 
Det enda sätt att vara säker på vad som finns tillgängligt digitalt via Internet för de församlingar man själv är intresserad är att se efter, församling för församling, hos respektive Internetleverantör, det kan ju vara olika hos dem (det ÄR olika hos dem). Du kan alltid kolla det utan att ha abonnemang hos dem.
 
De som suttit på ett landsarkiv med arbete till projektet Namn åt de döda för att ta fram uppgifter till de olika versionerna av Sveriges dödbok, har i varierande utsträckning fått se originalboken själv.
 
Hälsningar,
Eva