NULL Skriv ut sidan - Barn till föräldrar födda på 1900-talet

Anbytarforum

Titel: Barn till föräldrar födda på 1900-talet
Skrivet av: Stefan Simander skrivet 2011-07-01, 09:56
Visst är det så Anna. Oftast behöver man inte ens anlita Ratsit, utan det räcker med att logga in gratis och söka på www.upplysning.se (http://www.upplysning.se). Där får man fram namn, adress och personnummer på alla som är över 16 år och inte har skyddad identitat. Det har diskuterats om detta ska vara lagligt, men inget är ändrat.  
 
Däremot ändrades reglerna för Ratsit så att om man söker på någons taxerade uppgifter, så sänds ett meddelande till den person man sökt på och det stoppade de massökningar som tidigare gjorde medan det var fritt. Dessutom tar Ratsit betalt för andra sökningar. Att söka de personuppgifter som ligger ute gratis på www.upplysning.se (http://www.upplysning.se) medför dock inget sådant.  
 
Det finns även www.birthday.se (http://www.birthday.se), men där får man inte personnumren.  
 
Däremot får man numera genom ett enkelt klick på Karta upp en karta från hitta.se var personen bor, och med ett annat klick på På samma adress vilka som bor på samma adress. Med dagens lägenhetsnumrering framgår också vilka som bor i samma lägenhet!  
 
Med ett annat klick på Tele får man upp hemtelefonnummer och mobiltelefonnummer och där också om man klickar på Visa karta en kartbild, även med gatubild på huset i mitt fall.
 
Man ser direkt hur gammal en person är, såväl antal år, månader och dagar som man hittills levat och även det totala antalet dagar. Jag har t ex 541 dagar kvar till det stora 20000 dagarsfirandet, ett alternativ till det missade traditionella 50-årsfirandet!  
 
I de flesta fall är också tilltalsnamnet markerat, vilket är en fördel om man inte känner till detta eller söker personer med exakt likadana namn.
 
Man kan dessutom lägga in en Påminnelse till sig själv som aviserar när personer fyller, vilket kan vara trevligt om man vill gratta släktingar, men även vänner och bekanta förstås.
 
Vilken enorm skillnad det är att söka efter personer idag och för 10 år sedan då första frågan ställdes i den här diskussionen!!! Man kan konstatera att 1984 inte är långt borta, om man är orolig. Annars kan man se det som en naturlig utveckling av datasamhällets möjligheter, vare sig man vill eller inte. Undrar hur vanligt detta är i andra länder?
 
När gäller sökandet efter döda 1901-2009 och befolkningen vid tidigare årtal finns förstås också fantastiskt förbättrade möjligheter med hjälp av de CD- och DVD-skivor som Sveriges Släktforskarförbund säljer, se Rötters bokhandel, samt de nyupplagda uppgifterna hos SVAR som sträcker sig längre fram i tiden än tidigare, se deras hemsida. Dessutom finns Genline, SVAR och inte minst Arkiv Digital med nya fräscha färgbilder.  
 
När det gäller PUL, ska man förstås iakta stor försiktighet när man publicerar uppgifter på internet och ha personers samtycke till publicering, även Datainspektionen ändrat sina PUL-regler i mer tillåtade riktning. De har heller aldrig dömt någon för publicerat släktforskarmaterial. Deras egen chef har dessutom medgett att den faktiska utvecklingen sprungit ifrån denna lag i praktiken, när det gäller övriga nätet, och då särskilt alla sociala mediers personuppgiftspubliceringar och fotopubliceringar, ofta med personligt kopplade så kallade taggar.
 
Mycket har således hänt under de gångna 10 åren, vem vågar sia om hur det ser ut om kommande 10 år??? I alla fall inte jag, även om man kan ana och önska en viss utveckling, när det gäller de historiska registren.  
 
(Meddelandet ändrat av simson 2011-07-01 20:14)