NULL Skriv ut sidan - Vanliga efternamn

Anbytarforum

Titel: Vanliga efternamn
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2010-06-10, 13:05
Hej Johanna! Församlingen/Församlingarna de bodde i under sitt liv (föddes i/gifte sig i/fick barn i/dog i) är det viktigaste att veta för att komma någon vart i forskningen.  
 
Om personerna är avlidna så kan uppgifter om födelseförsamling finnas i cd:n Sverige dödbok 1947-2006 (det kommer en ny i höst). SVAR har uppgifter ur avskrifter av födelseböcker, vigselböcker, dödbböcker t.o.m 1939 (i det så kallade SCB-materialet)och i en del fall även originalböckerna, och även nyare material när det gäller vigselböcker, Genline har till ungefär 1937 och ArkivDigital har för vissa församlingar uppgifterna till 1939 ur originalböckerna om de finns tillgängliga och man hunnit fotografera (finns för delar av Småland t.ex.). Skatteverkets folkbokföring har endast uppgifter om personer som levde 1991, när de tog över uppgifterna från Svenska kyrkan.  
 
Det var också så före 1901 att man bytte efternamn varje generation, man hade nämligen patronymikon/fadernsnamn, vilket innebär att Eriksson kom av att man var Eriks son, och systrarna till en Eriksson hette Eriksdotter. Alla Eriksson i en liten by var därför sannolikt inte alls släkt. Om du googlar patronymikon får du fram en del, liksom om du läser här: Anbytarforum » Språk, ord och namn » Personnamn » Övrigt om personnamn » Patronymikon (fadersnamn).
 
Du hittar lättast genom att söka upp personerna i kyrkböckerna och söka på den socken/församling de bodde i. Utöver tipsen från Torbjörn ovan (där Clemenssons bok är nästan ett måste för nybörjaren för den är så pedagogiskt upplagd, den finns att låna på de flesta bibliotek) så har även ArkivDigital en nybörjarinfo.
 
Hälsningar,
Eva