NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2008
Skrivet av: Ingemar Lager skrivet 2008-02-07, 19:53
Hej Mårten!
Jag bor ett stenkast från Vånga-arkivet har och tillbringat åtskillig tid där men ännu inte stött på något om en brand i början av 1900-talet. Jag är en av Gubbarna i Vånga Gubb-dagis och vi håller på med att dokumentera vad som hänt i Vånga under förra seklet. Här kommer en liten sammanställning av avsnittet om bränder:
 
Svinhus och hönshus i Käslinge brann ner någon gång på 1930-talet.
 
Vid Restad Mellangård (gården intill Lyckebo) fanns det ett mejeri i västra flygelbyggnaden. Förutom mejeri innehöll byggnaden en drängkammare. Mejeriet brann ner ca 1930. Det var en luffare som upptäckte branden.
 
Björstorpet brann ner dagen före julafton 1935.
 
Vid ett kraftigt åskväder i augusti 1939 slog blixten ned och på toppen av Veteklint och antände skogen. Skadorna blev av mindre omfattning.
 
Den 1 maj 1940 uppstod gräsbrand vid Glans gruvallmänning. Branden orsakades av en gnista från förbipasserande tåg.
 
En mindre eldsvåda inträffade i juni 1941 vid grosshandlare Levi Arvidssons kolugnsanläggning vid Restads såg i Vånga. Branden var släckt efter ett par timmar.
 
 
I september 1942 brann ca ett tunnland skog ner på A Hanssons ägor i Mantorp. Elden hade troligen orsakats av att någon bärplockare handskats oförsiktigt med eld. Branden bekämpades Kullerstads frivilliga brandkår och frivilliga från Vånga. Två brandsprutor användes, den ena från Vånga.
 
Det stora kalkhuset skadades svårt vid en brand i november 1942. Större delen byggnadens tak och delvis även ytterväggarna brann ner. Branden hade antagligen orsakats av överhettning kalklagret, som vid det här tillfället uppgick till 500 ton. Byggnaden var försäkrad för 56 000 kr. Branden medförde ett tillfälligt driftsavbrott vid bruket.
 
Brand utbröt vid Lenbergsvik i maj 1943. Den hade orsakats av gnistor från tåget. Dagen efter denna händelse brann det åter på samma plats. Den här gången var branden mera svårsläkt.
 
Lantbrukare Arvid Andersson bostadshus i Kolstad eldhärjades i mars 1944. Husets övervåning med inventarier förstördes, medan inventarierna i nedre våningen kunde räddas. Orsaken till branden var troligen en kamin.
 
Skogsbrand vid Skvala någon gång 1944-45. Skvala hette egentligen Larstorp.
 
I april 1946 började det brinna i en halmdös vid Göstad gård. Elden spred sig till trävirket under tegelpannorna på ladugårdens tak. Eftersom byggnadens väggar var gjorda av tegel fick branden ingen större omfattning.
 
Vid ett åskväder en fredagskväll i juli 1947 antände blixten Grensholms skola. Nämndeman David Andersson i Torp, som passerade skolan i sin bil strax efter, upptäckte brandröken och larmad Skärblacka brandkår och tillkallade folk från Grensholms gård. Brandkåren gjorde en snabb utryckning men råkade ut för missödet att man tappade motorsprutan när järnvägsövergången vid Ljusfors passerades. Motorsprutan skadades och brandkåren måste återvända till Skärblacka för att hämta en ny spruta. Genom missödet förlorades värdefulla minuter. Ett bostadsrum och några andra rum blev mer eller mindre förstörda. Skolan var för tillfället obebodd, varför det var en ren tur att elden upptäcktes i ett så tidigt skede.
 
I juni 1948 eldhärjades 3-4 tunnland värdefull skogsmark vid Ruda. Anledningen till branden var att en björk blåst omkull och lagt sig mot en högspänningsledning.
 
Tvättstugan hos David Andersson i Trälsätter brann ner till grunden i juli 1951.
 
I augusti 1948 ödelade en brand mangårdsbyggnaden och ladugården vid Axsäter samt en del av den angränsande skogen. Lösöret lyckades man rädda och kreaturen var tursamt nog ute på bete. Gården ägdes av Harry Sääf, Göstad, som i dagarna hade köpt gården av dess förre ägare Harry Karlsson.
Skärblacka brandkår och skogsbrandstyrelsen i Vånga larmades. Det rådde svår torka och vatten fanns ej på närmare håll än i Dammsjön, en kilometer bort. När brandkåren anlände var ladugården redan nedbrunnen och mangårdsbyggnaden stod i ljusa låga.
 
I slutet mars 1953 eldhärjades ett ca 40 000 m² stort skogsområde en kilometer från Grensholms gård. Trolig orsak var bränning av gräs och ris samt svår torka.
 
I april 1953 brann ca 2 ha skog ner vid Mantorp. Branden hade orsakats av ovarsam riseldning.
 
Vid ett kraftigt åskväder i maj 1953 antände blixten ett mindre uthus och ladugården vid Skogstorp. Byggnaderna brann ner till grunden.
 
Vid gräsbränning i Jogestorp i april 1954 spred elden och antände ett skogspart på 3500 m².
 
Torrsommaren 1955 brann det på 11 olika ställen i Vånga-skogarna.
 
En åskblixt tände Vånga kyrka den 22 maj 1959. Kyrkan blev helt förstörd  
 
Branden i det nedlagda Göstad tegelbruk, 1962
 
Branden i Rosendal, 1959
 
Branden i Kvarnen, 1963. Kvarnen blev totalförstörd.
 
Ladugården vid Haga, Restad brann ner på kvällen den 18 oktober 1976.
 
Det brann 1978 hos ”Stig i Lada” efter ett åsknedslag kl 11 på förmiddagen.
 
Branden hos Erik Augustsson. År ?
 
Brand hos Torkelstam någon gång 1982-83.
 
Skogsbrand på Nisslings mark någon gång 1984-85.
 
Skogsbrand vid Stenstorp ca 1990.