NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-26

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-26
Skrivet av: Vincent Eldefors skrivet 2007-09-25, 21:56
Hej igen Thomas!
 
Som Sven-Ove antydde så tror jag också det hetaste tipset är att leta efter Johan Skagerström i Närke. Lyckas man väl lokalisera honom så är ursprunget förhoppningsvis lättare att reda ut. Han är säkerligen inte far till Anders eftersom han förekommer som dopvittne men deras far behöver ju inte ha hetat Skagerström för det.
 
Det normala var att mjölnaren arrenderade kvarnen men det beror också på ägarförhållanden och tidsperiod. Mjölnarna var ofta ganska rörliga och har därför lite gemensamt med just smedsläkter. På de flesta håll fanns det ju endast enstaka kvarnar men det fanns även större kvarnbyar såsom Tannefors i S:t Lars (E) och Öjebro i Herrberga (E) där det funnits upp emot tio kvarnar samtidigt.
 
Du skrev:
Jag i min enfald trodde att detta sköttes av en och samma familj i generationer, precis som gamla hantverk gick i arv. Eftersom jag har en stor smedsläkt så var det lätt att dra jämförelser med detta. Troligen har jag då fel.
 
Du drog egentligen rätt slutsatser men missuppfattade dig själv eller vad man ska säga =) Smedyrket och andra hantverk gick ju ofta i arv som du skriver men däremot bytte man hemvist betydligt oftare än vanligt folk. Precis på samma sätt som idag så är man så illa tvungen att anpassa sig efter var det finns arbete om man är specialist inom något område. Kvarnar behövdes ju alltid och fanns på de flesta håll så mjölnarna är inte lika flyttbenägna som bruksspecialisterna (masmästare, hammarsmeder etc.) vilka ju var beroende av bruken och deras ekonomiska situation. Varför mjölnarna ändå valde att röra på sig mer än andra berodde nog dels på att man sökte mer gynnsamma arrenden och dels på att man helt enkelt hade möjligheten och inte var fast vid en gård.
 
Mvh Vincent