NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 3.12.2002

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 3.12.2002
Skrivet av: Eva Dahlberg skrivet 2002-10-16, 22:19
Hej Ann! Även jag hade tänkt tipsa dig om det alternativet när jag kom hem från jobbet - Lotta hann före. Det är vid dessa center i USA som svenskamerikaner läser svenska kyrkböcker. Det är ju möjligt att du får vänta en stund innan filmerna kommer, men det är ju ett alternativ så gott som något.
 
Det är ju också så att i Sverige är väldigt lite släktforskning helt gratis, det är när man har tillgång till böckerna vid ett bibliotek nära sig (dvs. man har sina anor där man själv bor) - annars lånar vi hem mikrokort till en kostnad, reser till landsarkiv eller forskarcentra, eller prenumererar på en databas. Det är så som många av de gör som hjälpt dig här på forumet, eller att de har köpt cd-skivor.  
 
Då kan det ta lite tid att även hjälpa andra, t.ex. om man samlar på sig några frågor till en församling när man ska till biblioteket. Ju mer korrekta och kompletta uppgifter man därför lämnar, om det man har och känner till redan desto bättre är det. Det är också - tror jag flera tycker - lättare om frågor ställs under sockennamnet, när den som frågar vet vilken församling de bodde i, än att de ställs under olika nya rubriker under avdelningen Efterlysningar. Man kanske hellre kollar in sina församlingar än de lösa frågorna.
 
Vad du själv kan göra utan kostnad är att ev. se om någon av dina församlingar finns i avskrifter på internet (se länken Kyrkböcker på Rötters startsida, t.ex. under uppdaterat). Du kan också läsa på om svenska källor och söka information om trakten etc. Kanske rentav gå med i en lokal släktforskarförening (ÖGF?) och få en tidning för ditt intresseområde.  
 
Du kan skriva till pastorsexpeditioner så länge de har kvar originalmaterialet för 1900-talet (det framgår på respektive landsarkivs hemsida vilka församlingar som lämnat in sitt material till landsarkivet och där församlingen alltså inte längre kan hjälpa till, se www.ra.se och klicka dig vidare). Du kan mot en avgift, eftersom det är självkostnadskrav på arkiven, beställa kopior på bouppteckningar efter dina förfäder (om bouppteckningen finns så finns den på landsarkivet) osv, osv.
 
Om du är på semester i Sverige någon gång så kanske en dag kan läggas in på arkiv/forskarcentra etc. Det finns många olika lösningar.
Lycka till, med vänliga hälsningar,
Eva Dahlberg