NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 14.7.2002

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 14.7.2002
Skrivet av: Carl-Fredrik Hanzon skrivet 2002-07-14, 21:00
Sonja, det händer ju ibland att prästen slarvar, så att en person råkar få fel födelseår i husförhörslängden. För det mesta slår det i så fall fel på ett år, vilket möjligen kan ha att göra med hur frågan är ställd. Bara formuleringarna Hur gammal är Anders? och Vilket år är Anders född? kan ju ge ett års variation. Och blir det fel en gång, är det mycket stor risk att felet transporteras vidare i längd efter längd, och kanske överhuvudtaget aldrig rättas. Allra störst är denna risk om det rör sig om en inflyttad person som alltså inte är född i den aktuella socken. Då saknas nämligen facit, dvs födelseboken.
 
När det gäller födelsedatum, händer det ju att det råkar bli fel även där. Men överlag skulle jag vilja säga, att de i regel är säkrare än förelseåren. Dock får man se upp med ålderdomliga formuleringar som X-bris eller 10-bris, vilket uttolkas decem-bris = december, alltså inte månad X (=10), alltså oktober. Detsamma gäller 7-bris (september), 8-bris (oktober) och 9-bris (november). Dessutom finns det några socknar, där prästen ibland vänder på födelsedatumen, så 8/11 (8 november) blir eller ser ut som 11/8 (11 augusti) Men denna vändning brukar vara konsekvent, för alla i denna längd.  
 
Sedan kan ju en 9 ibland tolkas som en 4, så att november råkar bli februari, eller vice versa. En 1 kan ju råka läsas som en 7 etc, men det tillhör lyckligtvis undantagen. Men man fabricerar aldrig ett födelsedatum utan något faktauderlag. Så jag har mycket svårt att tänka mig att maj 1797 ska kunna bli 14 december 1796. Det är med allra största säkerhet två olika personer som avses.
 
De troligaste orsakerna tillatt du inte hittar din Anders Peter i födelseboken, är i stället att:
 
1) Födelsen har aldrig blivit registread i födelseboken. Prästen har skrivit notisen på en lös lapp (vilket var vanligt, han hade ju inte med sig den tunga kyrkboken överallt), som försvunnit innan prästen skrev in födslarna i kyrkboken (vilket ibland kunde ske långt senare). Sådana fadäser är tyvärr inte allför ovanliga.
 
2) Anders Peter är i själva verket inte född i Kristberg, utan i en annan socken, men familjen kan ha inflyttat när AP var mycket liten, så att han inte vetat om någon annan, utan trott sig vara född i Kristberg. Sådant är inte heller ovanligt. Kolla för säkerhets skull alla flyttningslängder, och samtliga mantalslänger han finns med i, både så långt bakåt och framåt som möjligt.
 
Däremot spelar det ingen som helst roll om han nämnes son Anders Peter eller Anders Petter. Normalstavning saknades ju, så en och samma person kunde dyka upp med de mest varierande stavningar och namnvarianter på olika ställen. Peter kunde inte bara bli Petter, utan även Peder, Per, Pär, Pehr och Pelle.