NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 10 oktober, 2012

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 10 oktober, 2012
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2012-10-05, 12:33
Hej!
 
Nej, de vanliga böckerna är förstörda.  
 
 
Vanliga folkbokföringsdelen av arkivet är inlämnat till Landsarkivet i Uppsala och finns i depå i Uppsala slott, kallad Borgen.  
 
Kvar i Malung på pastorsexpeditionen finns fortfarande vad jag vet - och hoppas - följande serier som omfattar material fram till 1803;  
 
J: Skrivelser och resolutioner m m;  
K I: Sockenstämmans protokoll: (bara 1800, 1803-1807 i äldsta volymen); antagligen förstördes sockenstämmans äldre protokoll i prästgårdbranden 1797, djupt olyckligt!);  
L I a: Räkenskaper för kyrkan huvudräkenskaper;  
L I b: Räkenkaper för kyrkan special (även kollekträkenskaper finns i bl a volym vol 1, 3-4);  
L I c: Räkenskaper för kyrka, avräkningar:  
L III a: Räkenskaper för fattigvård, räkenskapsböcker;  
N 1: Visitationsprotokoll [biskopsbesök];  
N III Inventarie- och arkivförteckningar;  
O II Handlingar rörande kyrkliga fastigheter och kyrklig jord;  
O III Handlingar rörande prästerskapets löner;  
P I Övriga handlingar och handskrifter, huvudserie (här finns bouppteckningar för framför allt Yttermalungs befolkning, 4 volymer 1736-183 i volym 1-2, 4-5); de Godeniska almanackorna 1767-1834 (volym 3); Malungs sockens revbok från år 1827 (vol 13).
 
Räkenskapsböckerna för fattigvården finns kvar från slutet av 1700-talet. Huvudboken börjar år 1764 och och intresseboken år 1778 (den senare var församlingens skuldbok, där man kunde låna pengar, någon bank fanns inte utan de rikare bönderna lämnade pengar till församlingen som lånade ut till de mindre bemedlade). Även andra räkenskapsböcker för församlingens räkenkaper finns kvar och i regel från 1777 och framåt, för Yttermalung finns även en journal 1752-1754 och en inkomstbok för åren 1720-1746; båda finns i arkivbox LIb:1.
 
Män med namnet Hans finns i Vallerås och i Avradsberg under denna tid. Namnet Hans är ovanligt, vilket gör att en genomgång av mantalslängderna efter familjefäder med detta namn som har döttrar skulle i bästa fall kunna utesluta alla utom en familj. Fr o m 12 år eller 15 års ålder skulle man betala mantalspenning. Gösta Lext bok om mantalslängder rekommendeas. Den heter Mantalsskrivningen i Sverige före 1860. Det finns även en temautgåva om mantalsskrivning av tidkriften Släkt och Hävd som kom ut för många år sedan. Skatteverket har på följande sida en länk till historik över skatter och en länk till ett bildspel.  
 
Om skatter kan man gratis läsa i dessa pdf-dokument;  
http://www.riksarkivet.se/Sve/Publikationer/Filer/Skatter.pdf
http://www.riksarkivet.se/Sve/Publikationer/Filer/Hitta-i-mantalslangder.pdf
 
Domböcker kan ge mycket information, men kräver också mer av användaren, tid att söka och mycket text att plöja igenom.  
Chris Henning har publicerat några saköreslängder och lite utdrag ur domböcker; sök hans namn på libris.se.
 
MVH Björn