NULL Skriv ut sidan - Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2011

Anbytarforum

Titel: Äldre inlägg (arkiv) till 21 februari, 2011
Skrivet av: Björn Sonesson skrivet 2011-01-04, 16:23
Hej! Det har funnits flera hotellrörelser i Malung. Samtliga av de äldsta fanns utefter Grönlandsvägen i Malung. Jag har gjort fetstilsmarkeringar för det viktigaste i texten nedan.  
 
Uppgifter från Karin Rosvalls bok Grönlands by i Malung 1850-1980, sidan 35:
 
Länge hade Malung inget hotell. Sedan gammalt hade resande - och de var många - tagit in i de gårdar som låg efter vägen. T ex i Västra Nissa tog man emot många värmlänningar. Lim Per hade ett uthus på gården speciellt inrett för resande. Så fanns naturligtvis gästgiveriet. Strax efter 1900 började garveriarbetaren Gustafsson, som var inflyttad från Eskilstuna och hyrde bostad i J P Janssons affärshus, och Nils Bäcke att tillsammans driva café och åkeri i anslutning till Gustafssons bostad. Efter några år, 1910, flyttade Gustafsson in i ett nytt hus, som i själva verket var den gamla skolbyggnaden från 1863, som var om- och tillbyggd. Han ägde inte fastigheten själv. Det var Danils Per Larsson i Grimsåker, en av delägarna i ångsågen som köpte tomten och byggde hus och byggde ut. Här hade Gustafsson matsalar och några rum för resande, och så bodde han själv ovanpå med familjen. Så småningom utökades rörelsen och kallades Hotell Gustafsson, och hotellet byggdes till med det s.k. Annexet med nya resanderum. Strax norr om låg ett uthus alldeles vid vägen.”  
 
Notering: Skolhuset hade varit Grönlands småskola innan. Gästgiverier fanns i slutet av 1800-talet på andra håll i malungsbygden bland annat på Lindsberg-Holarne. Gästgiveriet som omnämns startades av Jannes Per Jansson i Grönland på 1880-talet.  
 
Foto från år 1910 i samma bok på sidan 24, där syns Hotell Gustafsson. En privatperson äger detta foto, se också intervjuförteckningen i samma bok, sidan 112 där denna person finns med.  
 
Karin Rosvalls bok Grönlands by i Malung 1850-1980, sidan 47:
 
”På 1910-talet blev det en formlig explosion i byggandet. Kriget medförde efterfrågan på kol och andra skogsprodukter - Malung har haft ekonomisk fördel av de båda världskrigen. Vid stationen byggdes en kolbrygga där man kunde tippa kol direkt i vagnarna. Frakter kom både längs älven och på land.  
   Malung blev en livlig ort. I rask följd byggdes Nissers pensionat, Hotell Malung och Nya Hotellet, alla nära järnvägsstationen. Café öppnades i gamla Per Holsts handelsbod. Hotell Malung byggdes och drevs av Lissdaniels Erik Larsson från Hole. Ett timrat uthus, ditflyttat från Grimsmyrheden, tjänstgjorde som personalbostad.  
   Nya Hotellet byggdes på f d Lim Pers mark. Hans hustru dog på 10-talet, och då delades fastigheterna, så att de fyra döttrarna fick varsin del av kvarteret söder om Postgatan ner till Spännarskiftet. Det betydde i praktiken att mågarna kom att sätta sin prägel på bebyggandet av dessa tomter. Kvinnor äger fastigheter och driver rörelser, men bygger gör bara män. Sonen Lim Vilhelm fick Lim-gården och Lim Jonas fick gården strax norr därom. En av mågarna var skinnfabrikören N E Andersson i Storbyn, och han ärvde den bit där postbyggnaden var belägen. Strax efteråt lät han uppföra Nya Hotellet söder om posten, som först drevs av Gustafsson och från mitten av 30-talet av fröknarna Persson.  
   Alla dessa byggnader var något större än de man byggt tidigare och med tidstypiska brutna tak, som gjorde husen tjockare och mera klunsiga i karaktären men trivsamma. Nissers var rödmålat och Hotell Malung vitpanelat, medan Nya Hotellet var reveterat vitt. Tegeltak blir nu allmänt förekommande. Gästgiveriet lades ned 1918.”  
 
Två foton på Nya Hotellet finns på sidan 50 i Rosvalls bok. Övre fotots (år 1928) text här förklarar bland annat att ”Nya Hotellet byggdes på senare delen av 1910-talet av N E Andersson och drevs av Gustafsson, varvid det gamla Hotell Gustafsson fick benämningen Annexet.”. Nedre fotots (år 1932) text berättar bl a att när man byggde om det f d posthuset år 1923 till butik, så fick det en övervåning som ”byggdes ihop med hotellet och ingick i detta”.  
 
Nya Hotellet blev samtidigt med ihopbyggnationen med gamla posthuset också utvidgat norrut, upplyser texten på sidan 53 i samma bok.  
 
Slutligen skall nämnas här att tre foton på sidan 54 i samma bok från 1932, 1948 och 1979 finns på Grönlandsgatan där vi kan se var de två hotellen och Nissers Pensionat. Dessutom finns enkla kartor över Grönland för varje årtionde 1880-1980 etc i den Rosvallska boken.  
 
I övrigt skall nämnas att en fin skildring om byn Grönlands gårdar och släkter på 1910-talet finns i Skinnarebygd 1954-55 och 1957-58 (2 volymer)  och är författad av Niss Hjalmar Matsson.  
 
 
MVH Björn
 
(Meddelandet ändrat av Sone 2011-01-04 16:35)