NULL Skriv ut sidan - Ångermanländsk mat

Anbytarforum

Titel: Ångermanländsk mat
Skrivet av: Ann-Mari Bäckman skrivet 2010-11-18, 07:00
Erik!
 
Kul att höra detta om risgrynspuddingen och kålroten!
 
Det är intressant att ta del av kosthållningen förr. Man fick använda de råvaror man hade och variera det så gott det gick. Kanske för 50 år sedan, då ketchupen dök upp, åtminstone häruppe i norr, så kunde det få duga som pålägg på en smörgås, om det inte fanns något annat.
 
Från samma tid, så var Bryta ett vanligt mellanmål, då hungriga barn kom hem från skolan. För den som inte vet vad Bryta var/är, så var det tunnbröd, som smulades ned i en tallrik med mjölk och till det socker eller sylt. Själv föredrog jag runda skorpor, om det fanns hemma, lagda med den kupiga sidan uppåt i en tallrik med mjölk, plus socker på det. Skorporna skulle mjukna innan, jag björade äta. Vårgårda ris fanns, men lyckan blev stor då Sugar Puff kom, uttalades som det stavas. Kalas puffar kallades de väl senare.
 
Ann-Mari