NULL Skriv ut sidan - Husby

Anbytarforum

Titel: Husby
Skrivet av: Leif G. Olofsson skrivet 2016-01-29, 15:52
Hej Marina.  
Jag tror inte att namnet Runbo/h/m kommer från Rumboda, eller Rumbo som det skrevs och uttalades senare. Gården fanns kvar när jag var liten, men nu är den helt riven. Namnet Rumbo har att göra med 'rum' = rymlig, öppen. Ett gammalt fint ord som dalkarlarna använde för slättlandet neråt Mälardalen och Uppland (Rumbolandet, Rombolandet). På Tunaslätten ligger Romme (byn på den öppna slätten), som ska uttalas med O som i Rom, lom (fågeln) etc. Redan 1561 omtalas ett rombobacken vid Hinshyttan, och det är säkert där som gården sedan byggdes. Troligen har väl här, som på andra ställen där namnet Rumbo förekommer på gårdar, en rumbo, alltså en man från Rumbolandet, gift sig med en dotter i gården, eller rentav grundat den.
Om Mats Johansson i Rumbo och Kloster hade en ättling med efternamnet Runbo/h/m, och om han tagit sitt namn från byn, borde han hetat Rumbom, vilket kanske inte låter så bra.  
Det finns en tullnär Lorenz Runbohm (1650-1717) i Stjernsund, Husby sn, i början av 1700-talet. Han var född på Runön i Lettland, och hade säkerligen sitt namn därifrån. (F:1 1717-02-01)
 
Hälsningar
Leif Olofsson